Uništen arheološki lokalitet u klisuri Jukan

Rudarska kompanija Rio tinto

Foto: You Tube, printscreen

Rudarska kompanija "Rio tinto" nakon što je eksplozivom uništila arheološki lokalitet star 46 000 godina, uputila je izvinjenje domorodačkom stanovništvu zapadne Australije. To se dogodilo u delu klisure Jukan, a zauvek su uništena skloništa naroda Putu Kunti Kurama i Pinikura.

U želji da proširi svoje rudnike gvožđa, kompanija je nanela neprocenjivu štetu. Na ovom arheološkom nalazištu pronađeni su brojni predmeti, oruđa od kostiju i upleten pramen kose star 4 000 godina. 

Kompanija "Rio tinto" uputila je izvinjenje domorodačkom stanovništvu rekavši da im je žao što su ih uznemirili, kao i da nastoje da otkriju šta se zapravo desilo. Oni su saopštili i da su zaustavili sve radove, kao i to da razmatraju planove na svim projektima u klisuri Jukan. 

Podsetimo, ova kompanija poznata je i našoj javnosti po istraživanju litijuma u Loznici.

Izvor: RTS

Ostavi komentar

Слањем коментара се слажете са Правилима коришћења овог сајта.


Повезане вести

Tiger Lily Hutchence, ćerka frontmena australijske rock grupe INXS, Michaela Hutchenca, i muzičar Nick Allbrook mogli bi stati na ludi kamen. Jedan post na Instagramu nagovestio je da su oni vereni.

Do ovoga je došlo nakon što su američki regulatori proglasili kinesku telekom opremu koju proizvode kompanije Huavej i ZTE pretnjom po nacionalnu bezbednost.

Nekadašnji vođa neponovljivog australijskog rock benda INXS, Michael Hutchence, poznat i po svom nemirnom i turbolentnom životu, prerano je napustio ovaj svet. Ostao je upamćen po brojnim hitovima koje i danas rado slušamo. Osim lepog lica, ovaj harizmatični muškarac čiste duše nalik na najlepšu poeziju, imao je još mnogo toga da pokaže.

Временска прогноза

Курсна листа

Анкета

Da li će biti i drugog talasa Korone