Glas Javnosti


Sardina dijeta može da napravi čuda za vašu liniju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ako ste ovog leta na društvenim mrežama naleteli na fotografije žena koje s osmehom poziraju uz konzerve sardina, niste jedini.

Novi viralni fenomen nazvan "Sardine gerl samer" postao je dijetalni trend sezone - i to ne bez razloga.

Iza simpatičnog naziva krije se ozbiljan prehrambeni pokret koji slavi jednostavnost, zdravlje i snagu jednog malog ali moćnog sastojka - sardina.

Trend je krenuo s Tik toka, kada su influenserke, naročito iz SAD, Britanije i Australije, počele da dokumentuju svoje "sardina obroke" - kombinacije konzerviranih sardina, krekera, maslaca, maslinovog ulja, krastavaca, maslina i začinskih dodataka.

Sve je bilo servirano na malim daskama ili tanjirima u "gurme" stilu. Video-zapisi su brzo skupili milione pregleda. Ali zašto baš sardine?

Supernamirnica

Sardine su u suštini jedna od najpotcenjenijih supernamirnica. Bogate su omega 3 masnim kiselinama (EPA i DHA), koje smanjuju upale, pomažu zdravlje srca i mozga, vitaminom D i B12, ključnim za imunitet, raspoloženje i energiju, te kalcijumom i fosforom, koji su dobri za zdravlje kostiju.


Naravno, tu su i kolagen i koenzim Q10 - sardine sadrže prirodni morski kolagen, koristan za kožu i zglobove, kao i neizostavni proteini.

Pomažu i u smanjenju upala u telu i deluju poput prirodnog aspirina. Osim toga, sardine su jeftine, dostupne, dugotrajne i ekološki održivije u odnosu na većinu riba.

Prema nutricionistima i dijetetičarima, ovaj trend je iznenađujuće zdrav, posebno za mozak zbog DHA i vitamina B12, za srce (omega 3), kožu, kosu i nokte (kolagen i proteini), te za održavanje kilograma i sitost (sardine imaju visok udeo proteina i masti)

Pogodna za sve

Ova dijeta namenjena je i ženama i muškarcima, a možete da je praktikujete ako volite ribu, želite hranljiv, jeftin i praktičan obrok bez kuvanja.

Isprobajte ih zgnječene na prepečenom hlebu s limunom ili ih dodajte na testeninu s belim lukom i sosom od paradajza.

Možete ih pojesti s krekerima i malo senfa, poslužiti uz pirinač ili napraviti sendvič.

Iskoristite prednosti ove dijete u sopstvenom ritmu - ne morate da jedete sardine svaki dan, ali uključivanje dva-tri riblja obroka nedeljno može da učini čuda za vaše zdravlje.

Primer obroka

  • konzerva sardina (u maslinovom ulju, vodi ili limunovom soku)
  • nekoliko integralnih krekera ili tostiranog hleba
  • maslac ili humus
  • masline, kapare, krastavci, čeri paradajz
  • tvrdo kuvano jaje, feta-sir ili avokado
  • limun, sveži peršun, čili, ulje, začini

Sve se servira hladno i brzo - idealno za vruće dane, piknike ili brzinske obroke. 

Glas javnosti /U01S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR