Krompir je bogat vitaminom C, moćnim antioksidansom korisnim za zdravlje, ali sadrži i druge esencijalne hranljive materije kao što su vlakna, kalijum, magnezijum i vitamin B6.
Za portal "Health Shots" stručnjaci su izdvojili pet mogućih nuspojava i zdravstvenih problema koji mogu da nastanu ako svakodnevno jedete krompir.
Krompir je bogat ugljenim hidratima, što može izazvati skok šećera u krvi, posebno ako se jede u velikim količinama ili u prerađenom obliku (kao što je pire krompir ili pomfrit). Ovo je posebno štetno za osobe sa dijabetesom ili one koji su u rizičnoj grupi.
Pošto je krompir visokokalorična namirnica, česta konzumacija može dovesti do povećanja telesne težine. Ovo je posebno izraženo kada se krompir prži ili konzumira sa puterom, sirom i drugim visokokaloričnim dodacima.
Previše krompira može izazvati nadimanje, gasove ili probavne smetnje. Problemi sa varenjem uglavnom nastaju zato što krompir sadrži mnogo skroba, koji može biti težak za probavni sistem ako se konzumira u velikim količinama, prenosi Index.hr.
Prekomerna konzumacija krompira može dovesti do nutritivne neravnoteže. Iako je bogat određenim vitaminima i mineralima, krompir ima manjak proteina, zdravih masti i nekih ključnih vitamina potrebnih za opšte zdravlje.
Konzumiranje krompira, posebno u prženom obliku, može doprineti visokom krvnom pritisku.
Dodata so i nezdrave masti u pomfritu povećavaju nivo natrijuma, što vremenom može dovesti do hipertenzije.
Najbolje je da izaberete ceo, neoljušten krompir kako biste sačuvali što više hranljivih materija. Bilo bi dobro da se peče, kuva ili priprema u rerni umesto da se prži.
Takođe, važno je da ga konzumirate umereno i izbegavate zeleni krompir jer može biti štetan.
Glas javnosti /U01S