U salati ima dosta vitamina E (snažan prirodni antioksidans koji štiti ćelije od oštećenja i kanceroznih procesa), dok su vitamini A i B2 korisni za oči, kožu, sluznicu i polne žlezde, zbog čega ih neki nazivaju i vitaminima lepote.
Zelena salata sadrži veliku količinu vitamina C koji štiti organizam od prehlade, gripa i moždanog udara, a visok nivo ove supstance u krvi preveniše pojavu dijabetesa tipa 2, ali i hipertenzije jer podstiče stvaranje nitrit-oksida, materije koja otvara krvne sudove.
Pored toga, sadrži I folnu kiselinu, fosfor, gvožđe, magnezijum, bakar, mangan i cink, elemente koji su neophodni za dobro funkcionisanje mišića i zdravlje kože. U mlečnom soku iz ovog povrća nalazi se vredan sastojak laktukarijum kojeg najviše ima u korenu, lisnim rebrima, mladim stabljikama i ‚‚srcu” salate.
Deluje kao blagi analgetik -ublažava bolove, smiruje nerve i uspavljuje.
Zelena boja salate potiče od hlorofila koji ima blagotvorno dejstvo u slučaju grčenja krvnih sudova, smanjuje krvni prisitak I podstiče aktivnost srčanog mišića. Sveža salata koristi se kao lek u slučaju opstipacije jer omekšava stolicu i omogućava potpuno bezbolno pražnjenje.
(Glas javnosti/Nacionalist)