Glas Javnosti

Ove tri namirnice ne treba da jedete UNIŠTAVAJU BUBREGE!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Postoji hrana koju treba izbegavati, jer može da izazove probleme sa bubrezima, kaže doktorka.

Gazirani sokovi

Na prvom mestu ističe gazirane napitke sa visokim sadržajem šećera. "Oni su bogati šećerom i fosforom, mineralom koji može biti posebno težak za bubrege", upozorava Braunin u videu. Problem nije samo u sastojcima. Pića sa visokim sadržajem šećera mogu doprineti gojaznosti, što zauzvrat dovodi do osnovnih zdravstvenih problema poput hipertenzije i dijabetesa, dva vodeća uzroka bolesti bubrega.


Suhomesnati proizvodi

Sledeći na listi ove doktorke su prerađeni mesni proizvodi, poput šunke, salame i drugih uobičajenih namirnica koje koristimo za sendviče. "Ti suhomesnati i delikatesni proizvodi vrlo su bogati solju i nitratima, a nitrati su loši za zdravlje bubrega", kaže ona. Osim visokog sadržaja soli, visokoprerađeni proizvodi, sadrže i dodatke poput zasićenih masti, rafinisanih ugljenih hidrata i dodatnih šećera, dok im nedostaju važni nutrijenti poput vlakana i proteina. Ako vam je teško da ih izbacite iz ishrane, pokušajte da se držite proizvoda poput ćuretine i piletine i uvek birajte verzije sa niskim sadržajem nitrata i soli.

Konzervisana hrana

Doktorka u videu na Tik Toku kaže da kod konzervisane hrane postoji sličan problem kao kod mesnih prerađevina, a to je prvenstveno visoki udeo soli. "To nije prirodna so poput mineralima bogate morske soli, već obično jodirana so koja se koristi za očuvanje hrane", kaže ona. Kao i uvek, biranje konzervisane hrane sa niskim sadržajem soli, poput supa, pasulja i povrća, može smanjiti ovaj efekat.

Glas javnosti/ A03S 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR