Dodaci ishrani danas su gotovo svuda – obećavaju više energije, bolju koncentraciju, mršavljenje i poboljšano zdravlje. Međutim, istina je da mnogi od njih ne ispunjavaju ta obećanja. Zato je farmaceutkinja Džejmi Martinez izdvojila dva suplementa koja smatra potpuno beskorisnima, a u nekim slučajevima čak i potencijalno opasnim.
Kalcijum
Iako se kalcijum često promoviše kao ključan za zdravlje kostiju, istraživanja ne potvrđuju da dodaci kalcijuma zaista doprinose njihovoj čvrstoći. „Nema dokaza da suplementacija kalcijuma dospeva u kosti, gde ga zapravo želimo. Postoje dokazi da se kalcijum iz dodataka može taložiti u krvnim sudovim i uzrokovati kamen u bubregu“, upozorava Martinez. Dodaje kako mnogo ljudi uzima kalcijum bez lekarskog nadzora, što može biti rizično.
„U nekim slučajevima suplementacija jeste opravdana – na primerice, ako uzimate bisfosfonate – ali to treba da odredi lekar“, napominje.
Umesto dodataka, kalcijum je najbolje unositi kroz hranu jer se iz prirodnih izvora bolje apsorbuje i manje taloži u krvnim sudovima. Martinez preporučuje namirnice poput tofua, pomorandži, leblebija i zelenog lisnatog povrća kao sigurnije i delotvornije izvore kalcijuma.
Multivitamini
Multivitamini su među najpopularnijim dodacima, ali sve više stručnjaka dovodi u pitanje njihovu učinkovitost.
„Imamo veliku količinu visokokvalitetnih studija koje nisu uspele da pokažu pozitivan učinak multivitamina kod većine ljudi. Izuzetak su osobe starije od 65 godina ili one s problemima apsorpcije. Uopšteno, multivitamini se slabo apsorbuju i često sadrže sastojke poput magnezijuma, kalcijuma i cinka koji ometaju međusobnu apsorpciju“, ističe Džejmi.
Umesto toga, savetuje individualni pristup.
„Mnogo je bolje uneti ove nutrijente kroz raznoliku ishranu ili koristiti ciljani dodatak prema stvarnim nedostacima i ličnim potrebama“, zaključuje, a prenosi Index.hr.
Glas Javnosti/ N07S