Glas Javnosti

NIJE SVA HRANA IZ KONZERVE NEZDRAVA: Evo šta je čak PREPORUČLJIVO da jedete!

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Konzervirana sardina obično ima manje žive od mnogih drugih vrsta ribe iz konzerve i odličan je izbor kada vam sveža nije dostupna, kaže nutricionistkinja.

Konzerviranje hrane održava je svežom i jestivom, posebno onu koja je sklona razvoju raznih patogena, a tokom procesa konzerviranja namirnice prolaze kroz sterilizacioni proces.

„Nažalost, rezultat je gubitak hranljivih materija, ali nakon što se voće ili povrće konzervira, može da traje godinama, slobodno od opasnih mikroorganizama“, objašnjava nutricionistkinja dr Džes Kording i otkriva koja je najzdravija konzervirana hrana po mišljenju stručnjaka.

To su svakako sardine i druge konzervirane ribe koje su pristupačan izvor proteina i koje su održive, pa ne zahtevaju dugotrajnu pripremu ili kuvanje. Uvođenje konzervirane ribe u ishranu donosi mnoge zdravstvene prednosti.

„Konzervirane sardina obično sadrže manje žive od mnogih drugih vrsta riba i smatra se jednim od najboljih izbora za morsku hranu, posebno kada sveža riba nije dostupna“, kaže Kording.

Uz njih unosimo značajne količine proteina, vitamina D i protivupalnih omega-3 masnih kiselina, a maslinovo ulje dodaje zdrave mononezasićene masti za srce, objašnjava ona.

Kako jesti sardine?

Zdravstvene smernice preporučuju da nedeljno konzumiramo dve do tri porcije ribe sa niskim sadržajem žive, a Kording predlaže da je pomešamo sa testeninom, sirom ili krekirima za međuobrok.

„Lično, volim da ih izgnječim viljuškom i jednostavno dodam u salatu“, kaže ona za Mind Body Green, a postoji i mnogo drugih načina da se konzervirane srdele uklope u ishranu.

Glas javnosti / P04S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR