Može se konzumirati na nekoliko načina - u voćnim i slanim salatama, u vidu soka ili smutija, i kao dodatak kolačima. Iako ga ima preko cele godine, posebno se preporučuje tokom hladnih jesenjih dana, jer će štititi vaše telo od raznih prehlada i virusa.
Bogat je moćnim antioksidantima polifenolima, koji štite ćelije od štetnog dejstva slobodnih radikala, za koje je dokazano da utiču na povišen rizik od pojedinih vrsta raka, zapaljenskih procesa i ubrzavanje starenja.
Plod nara sadrži dosta vitamina C, samo 100 grama ovog voća zadovoljiće oko 15 odsto dnevnih potreba za ovim vitaminom, a odličan je izvor i vitamina B-5. Osim toga, ovo voće je izvrstan izvor kalijuma, važnog za zdravlje srca, ali i mišića.
Nar je bogat sastojcima koji imaju snažno antibakterijsko i protivgljivično dejstvo, tako da je dobra prevencija upalnih procesa u usnoj duplji, kao što je recimo gingivitis.
Iako sadrži dosta šećera, to ne treba da vas brine, pošto je bogat vlaknima koja će nivo glukoze u krvi održavati stabilnim.
U naru se nalazi i antioksidant punicalagin, koji blagotvorno deluje na zdravlje srca i krvnih sudova. Redovno uzimanje ovog ploda snižava krvni pritisak i smanjuje količinu lošeg holesterola u organizmu.
Dokazano je da sok od nara ima i do deset puta jače dejstvo od samog ploda.
Jedna čaša soka dnevno, na primer, poboljšaće kvalitet sperme, smanjiti mogućnost dobijanja erektilne disfunkcije i zaštititi prostatu.
Sok nara je odličan saveznik za uništavanje bakterija u organizmu poput ešerihije koli i stafilokoka.
Glas javnosti /U01S