Mladi luk se često koristi kao salata i aromatičan dodatak jelima, ali njegova uloga nije samo kulinarska. Ovo niskokalorično povrće bogato je vitaminima, mineralima i antioksidansima koji pozitivno utiču na celokupno zdravlje organizma. Ako svaki dan jedete mladi luk, evo kako on utiče na zdravlje.
Zahvaljujući visokom sadržaju vitamina C i antioksidansa, mladi luk jača imuni sistem. Posebno je koristan u prelaznim godišnjim dobima kada su prehlade i virusi češći. Redovno unošenje mladog luka može pomoći telu da se zaštiti od infekcija.
Sastojci, kao što su alicin i kvercetin koji se nalaze u mladom luku imaju blagotvoran efekat na srce. Oni mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, poboljšati cirkulaciju, smanjiti nivo lošeg holesterola i umanjiti rizik od srčanih bolesti.
Mladi luk stimuliše rast korisnih bakterija u crevima, čime poboljšava varenje. Takođe, sadrži prirodna vlakna koja olakšavaju pražnjenje creva i smanjuju nadutost, idealan je za one koji žele uravnotežen digestivni sistem.
Kalcijum i vitamin K u mladom luku važni su za očuvanje čvrstoće i zdravlja kostiju. Redovna konzumacija može pomoći u prevenciji osteoporoze, posebno kod starijih osoba.
Vitamini A i C iz mladog luka podstiču proizvodnju kolagena, bore se protiv slobodnih radikala i mogu usporiti pojavu bora i ublažiti suvoću kože, piše „Health Shots“. Redovno konzumiranje može doprineti svežijem izgledu.
Minerali kalijum i magnezijum koji se nalaze u mladom luku pomažu u opuštanju mišića i smanjenju neprijatnih grčeva. Osobe koje se često suočavaju sa mišićnim spazmima mogu imati koristi od čestog konzumiranja mladog luka.
Glas javnosti/V02S