Glas Javnosti

Koji oblik cvekle donosi najviše koristi za naše zdravlje?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sirova, kuvana ili u soku

Cvekla je jedno od onih povrća za koje svi znamo da je zdravo - crvena, sočna i puna korisnih sastojaka, često se nalazi na listama namirnica koje podržavaju zdravlje srca, krvnih sudova i jetre. Bilo da je jedete sirovu u salatama, kuvanu kao prilog, pečenu u rerni ili u obliku sveže ceđenog soka, jedno je sigurno - cvekla je pravo nutritivno blago. Međutim, način na koji je pripremamo može značajno uticati na količinu vitamina, minerala i antioksidanasa koje će naš organizam zapravo iskoristiti, te je neophodno razumeti prednosti sirove i obrađene cvekle kako bismo maksimalno iskoristili njene benefite.

Vitamini i minerali koje cvekla sadrži

Bez obzira na oblik, cvekla je bogata brojnim mikronutrijentima:

  • Folat (vitamin B9) - neophodan za formiranje crvenih i belih krvnih zrnaca. Posebno važan za trudnice jer smanjuje rizik od urođenih anomalija.
  • Mangan - podržava metabolizam i imuni sistem. Jedna čaša soka od cvekle sadrži oko 25% preporučene dnevne vrednosti.
  • Kalijum, vitamin C, gvožđe i magnezijum - prisutni u značajnim količinama, pogotovo u sirovoj cvekli.
  • Listovi cvekle se često bacaju, a zapravo su izuzetno hranljivi - puni su vitamina K (127% dnevne potrebe), kalijuma, vitamina C i magnezijuma.

Prednosti sirove cvekle

  • Viši nivo hranljivih materija - sirova cvekla zadržava više vitamina i antioksidanasa koji su osetljivi na toplotu, kao što su vitamin C, folat (B9) i betalaini. Na primer, tokom kuvanja gubi se i do 25% folata. Ako vam je cilj da maksimalno iskoristite nutritivne vrednosti, sirova cvekla je bolji izbor.
  • Jače antioksidativno dejstvo - betalaini i polifenoli prisutni u sirovoj cvekli imaju snažno antioksidativno i antiinflamatorno delovanje. Pomažu u detoksikaciji jetre, usporavaju oštećenje ćelija i podržavaju imunitet.
  • Pomoć pri regulaciji krvnog pritiska - sirova cvekla je bogata dijetetskim nitratima, koje telo pretvara u azot-oksid - molekul koji širi krvne sudove i poboljšava cirkulaciju. Iako i kuvana cvekla sadrži nitrate, sirov sok od cvekle pokazuje jače efekte u snižavanju pritiska.
  • Podrška detoksikaciji jetre - zahvaljujući vlaknima i betainu, sirova cvekla stimuliše lučenje žuči i rad enzima jetre koji eliminišu toksine. Idealna je za detoks programe i podršku probavi.

Prednosti kuvane cvekle

  • Lakše varenje - toplota omekšava vlakna i razgrađuje biljne materije, što čini kuvanu cveklu lakšom za želudac. Pogodna je za osobe koje imaju problema sa nadimanjem, gasovima ili osetljivim digestivnim traktom.
  • Smanjen sadržaj oksalata - cvekla prirodno sadrži oksalate, jedinjenja koja mogu doprineti formiranju bubrežnih kamenaca. Kuvanjem se njihov nivo smanjuje jer prelaze u vodu, pa kuvana cvekla predstavlja sigurniju opciju za one sklone ovim problemima.
  • Stabilniji nivo šećera u krvi - kuvanjem se povećava dostupnost rastvorljivih vlakana i rezistentnog skroba, koji usporavaju apsorpciju glukoze. Ovo može pomoći osobama koje paze na nivo šećera ili imaju dijabetes.
  • Praktičnost i duži rok trajanja - kuvana cvekla se može čuvati u frižideru duže vreme i ne oksidira tako brzo kao sirova. Idealna je za obroke pripremljene unapred, što je čini pogodnom za planiranje ishrane.
  • Zadržavanje važnih minerala - kuvana cvekla i dalje zadržava važne minerale poput kalijuma, gvožđa i magnezijuma, koji podržavaju zdravlje srca, transport kiseonika i funkciju mišića.

Najbolji načini pripreme cvekle

Jedna od najvećih prednosti cvekle je njena svestranost. Možete je jesti sirovu, kuvanu, pečenu, ukiseljenu ili piti sok od cvekle. Možete je bariti, dinstati, peći u rerni... Mogućnosti su razne, i teško je reći da je jedan način pripreme ubedljivo najbolji.

  • Kuvana cvekla

Što se duže kuva, to više korisnih sastojaka nestaje, naročito betalaina, koji su zaslužni za njenu jarku boju i snažno antioksidativno dejstvo. Najzdraviji način termičke obrade cvekle je onaj koji je najkraći - blago kuvanje na pari do 15 minuta. Druga dobra opcija jeste pečenje u rerni. U tom slučaju, ogulite cveklu i isecite je na kockice veličine oko 2,5 cm. Rasporedite ih po plehu i pecite dok ne omekšaju.

  • Sirova cvekla

Kada je reč o očuvanju hranljivih materija, sirova cvekla je bez premca. Međutim, sirova cvekla ima izražen zemljani ukus, koji nekima može biti prejak. Ako je planirate poslužiti sirovu, obavezno je izrendajte ili tanko isecite, jer u suprotnom može biti tvrda za žvakanje. Sjajno se uklapa u salate, uz citrusne dresinge.

  • Ukiseljena cvekla

Cvekla u turšiji je dobro rešenje ukoliko želite da zadržite veliki deo nutritivnih vrednosti cvekle, iako je prethodno kuvana. Najbolja opcija bi bila da napravite domaću cveklu kako biste izbegli dodate šećere i soli u kupovnim oblicima. Potrebno je samo da je kuvate oko 30 minuta, isečete i stavite u teglu sa mešavinom vode i jabukovog sirćeta u jednakom odnosu. Dodajte začine po želji (lovorov list, biber, karanfilić) i čuvajte u frižideru.

  • Sok od cvekle

Ako tražite najkoncentrovaniji oblik hranljivih materija iz cvekle - sok je odlična opcija. Sok od cvekle sadrži gotovo sve nutrijente iz sirove biljke, osim vlakana. Možete koristiti i lišće cvekle za dodatnu dozu vitamina. Idealno je da sok pravite kod kuće, u sokovniku, od sveže cvekle.



Glas javnosti/T02S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR