Poznat kao začin koji domaćice širom sveta koriste u pripremi raznih specijaliteta, a u našim krajevima i kao obavezan dodatak kuvanom vinu karanfilić ima niz lekovitih svojstava.
Karanfilić ili Clavus (u prevodu ekser, jer svojim oblikom podseća na njega) je zapravo pupoljak drveta karanfilića, zimzelene biljke poznate i kao Syzygium aromaticum. Koristio se u tradicionalnoj medicini, a poslednjih godina sve više ga preporučuju i lekari.
Između ostalog sadrži eugenol, prirodni antimikrobni lek koji se bori protiv oralnih bakterija i osvežava dah.
Eugenol takođe ima blaga sedativna svojstva koja mogu podstaći dublji san, odnosno ubraja se u antioksidantne namirnice, jer pomaže u borbi protiv oksidativnog stresa preko noći.
Takođe, isti sastojak deluje kao prirodni antiinflamatorni lek za desni, grlo i varenje jer smanjuje upalu.
Zahvaljujući obilju antioksidanasa, može pomoći i u regulisanju šećera u krvi.
Takođe, istraživanja sugerišu da jedinjenja u karanfiliću čuvaju zdravlje jetre.
Karanfilić sadrži vlakna, vitamine i minerale, tako da korišćenje celog ili mlevenog karanfilića za dodavanje ukusa hrani može da obezbedi neke važne hranljive materije.
Jedna kašičica (dva grama) mlevenog karanfilića sadrži:
Pored toga što sadrži nekoliko važnih vitamina i minerala, karanfilić je bogat antioksidansima.
Antioksidansi su jedinjenja koja smanjuju oksidativni stres, koji može doprineti razvoju hroničnih bolesti.
Studija na životinjama iz 2022. godine otkrila je da ekstrakt karanfilića poboljšava oštećenje jetre izazvano toksičnom supstancom tioacetamid. Konkretno, jedinjenje eugenol može da bude posebno korisno za jetru.
Međutim, nema dovoljno istraživanja koja pokazuju korist karanfilića za zdravlje jetre kod ljudi, a visoke doze zapravo mogu oštetiti jetru.
Neka istraživanja sugerišu da ulje karanfilića može pomoći u zaštiti od raka.
Konkretno, pokazalo se da eugenol ima antikancerogena svojstva. Konkretno, laboratorijska istraživanja sugerišu da eugenol podstiče ćelijsku smrt u ćelijama raka dojke.
Međutim, kao što je navedeno, eugenol je toksičan u velikim količinama, a predoziranje uljem karanfilića može izazvati oštećenje jetre, posebno kod dece. Potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdilo kako manje količine mogu uticati na ljude.
Dokazano je da karanfilić ima antimikrobna svojstva, što znači da može pomoći u zaustavljanju rasta mikroorganizama poput bakterija.
Štaviše, u kombinaciji sa redovnim pranjem zuba i pravilnom oralnom higijenom, antibakterijski efekti karanfilića sigurno koriste vašem oralnom zdravlju.
Jedinjenja koja se nalaze u karanfiliću mogu pomoći u kontroli šećera u krvi. Na primer, u studiji iz 2019. godine, ljudi sa i bez predijabetesa koji su uzimali 250 miligrama (mg) ekstrakta karanfilića dnevno tokom 30 dana pokazali su značajno manje glukoze u krvi nakon obroka.
U drugoj studiji na životinjama, utvrđeno je da nigricin, jedinjenje koje se nalazi u karanfiliću, povećava apsorpciju šećera iz krvi u ćelije, povećava lučenje insulina i poboljšava funkciju ćelija koje proizvode insulin kod miševa.
U kombinaciji sa uravnoteženom ishranom, karanfilić može pomoći u kontroli nivoa šećera u krvi, mada je potrebno više istraživanja na ljudima da bi se to potvrdilo.
Manjak koštane mase pogađa oko 43 miliona Amerikanaca godišnje i dovodi do razvoja osteoporoze, što može da poveća rizik od preloma i fraktura.
Istraživanja na životinjama sugerišu da eugenol može pomoći u poboljšanju koštane mase. Pored toga, karanfilić sadrži mangan, koji je uključen u formiranje kostiju i neverovatno je važan za zdravlje kostiju.
Neka istraživanja na životinjama ukazuju da eugenol može pomoći u lečenju čira na želucu.
Poznati i kao peptični čir, čir na želucu su bolne rane koje se formiraju u sluznici želuca, dvanaestopalačnog creva ili jednjaka.
Laboratorijsko istraživanje, takođe, sugeriše da ulje karanfilića može imati efekat i protiv Helicobacter pylori (H. Pylori), bakterije koja može izazvati probleme sa želucem kao što su čir, pa čak i rak.
Iako antiulkusni efekti karanfilića i njegovih jedinjenja mogu biti obećavajući, potrebna su dalja istraživanja o njihovim efektima kod ljudi, preneo je Healthline.
Agroinfo.rs /U01S