Među namirnicama koje posebno podstiču zdravlje mozga izdvajaju se orašasti plodovi, a neurolozi na prvo mesto stavljaju upravo orahe, piše EatingWell.
Šta je kognitivni pad?
„Kognitivni pad odnosi se na postepeni gubitak moždanih funkcija poput pamćenja, pažnje, jezika, rešavanja problema i donošenja odluka. Može se kretati od blagih promena koje su deo normalnog starenja, na primer povremenog zaboravljanja imena, do ozbiljnijih oštećenja viđenih kod Alchajmerove bolesti i drugih demencija“, objašnjava dr Mil Etjen, vanredni profesor neurologije i medicine na Njujorškom medicinskom koledžu, prenosi Index.
Zašto su orasi posebno korisni?
Sadrže zdrave masti
Iako svi orašasti plodovi sadrže zdrave masti, orasi su najbogatiji izvor omega-3 masnih kiselina biljnog porekla.
„Orasi su dobar izvor alfa-linolenske kiseline (ALA), biljne omega-3 masne kiseline“, ističe dr Džonatan Graf-Radford, neurolog i istraživač na klinici Mejo.
Dodaje: „Epidemiološke studije pokazale su da su orašasti plodovi, uključujući orahe, povezani s manjim rizikom od demencije, naročito kada se konzumiraju kao deo mediteranske ishrane.“
Samo jedna porcija oraha od 28 g obezbeđuje 2,5 g ALA, što je znatno više od preporučenog dnevnog unosa. Ishrana bogata omega-3 masnim kiselinama dokazano smanjuje rizik od kognitivnog pada te poboljšava pamćenje i sposobnost učenja.
Bogati su antioksidansima
„Orasi su bogati antioksidansima koji smanjuju oksidativni stres i upalu“, kaže dr Etjen. Sadrže fenolne kiseline, vitamin E, selen i flavonoide koji se bore protiv slobodnih radikala i sprečavaju oštećenja koja mogu dovesti do neurodegenerativnih bolesti. Dr Graf-Radford pojašnjava: „Ti spojevi deluju kao čistači slobodnih radikala, sprečavajući ih da izazovu štetu.“ Upravo to bogatstvo antioksidansima čini orahe važnim saveznikom zdravog mozga.
Podržavaju zdravlje srca
Zdravlje srca i mozga usko su povezani. „Vaskularno kognitivno oštećenje drugi je najčešći uzrok demencije posle Alchajmerove bolesti“, objašnjava Graf-Radford.
Redovna konzumacija oraha povezuje se sa zdravijim kardiovaskularnim sistemom.
Jedna studija pokazala je da su učesnici koji su jeli 30 do 60 g oraha dnevno tokom dve godine imali znatno niži ukupni i LDL („loš“) holesterol. Ove dobrobiti pripisuju se upravo zdravim mastima i vlaknima, koji čuvaju srce i tako posredno smanjuju rizik od demencije.
Kada potražiti pomoć?
Orasi ne samo da izgledom podsećaju na mozak već ga mogu i štititi kako starimo. Bogati su zdravim mastima i antioksidansima te doprinose očuvanju zdravlja srca, što sve zajedno čini snažnu zaštitu od kognitivnog pada.
Ipak, važno je razlikovati normalno starenje od znakova koji zahtevaju stručnu pažnju. „Dok je povremena zaboravnost normalna, kognitivni pad uključuje značajnije promene u pamćenju, rešavanju problema ili korišćenju jezika“, napominje Graf-Radford. „Ako vi ili neko vama blizak primećujete uočljive promene u razmišljanju ili pamćenju, važno je obratiti se lekaru. On može pomoći da se utvrdi šta se dešava i da li je potrebno lečenje ili podrška.“
Agroinfo.rs/N01S