Glas Javnosti

GROŽĐE MOŽE POMOĆI KOD OPEKOTINA OD SUNCA : Stručnjaci otkrivaju i kako

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Grožđe kod nekih osoba smanjuje osetljivost na štetne efekte sunčevih ultraljubičastih (UV) zraka, navodi se u novoj studiji sprovedenoj uz učešće ljudi. Trećina učesnika studije postala je manje sklona crvenilu kože od UV zraka nakon dve nedelje konzumiranja tri porcije grožđa u prahu dnevno.

Kod nekih pojedinaca zaštitni efekat je trajao mesec dana nakon prestanka konzumiranja grožđa.

Čini se da je razlika između onih za koje je manja verovatnoća da će dobiti opekotine na suncu i onih drugih razlika u njihovim mikrobiomima i metabolomima. Ovo ukazuje na intrigantnu vezu između otpornosti creva i UV zračenja. Studija je objavljena u Antioxidants. Delimično je finansirala Kalifornijska komisija za stono grožđe, koja nije bila uključena u istraživanje. Jedan od autora bio je član njihovog naučnog savetodavnog odbora.

Prema Fondaciji za rak kože, dnevno se dijagnostikuje više od 9.500 slučajeva raka kože u SAD, a više od dve osobe umiru od raka kože svakog sataPrekomerno izlaganje UV zračenju je uzrok oko 90 odsto nemelanomskih karcinoma – uključujući karcinom bazalnih ćelija i karcinom skvamoznih ćelija – i smatra se glavnim faktorom u razvoju melanoma. Nemelanomski karcinom obično može da se leči.

Prekomerno izlaganje kože suncu pet ili više puta povećava rizik od melanoma. Jedna opekotina od sunca u detinjstvu ili adolescenciji takođe može udvostručiti rizik.

Američko udruženje za rak predviđa 97.610 novih dijagnoza melanoma u SAD ove godine, kao i da će 7.990 ljudi umreti od te bolesti. Rano otkrivanje melanoma povećava šanse za preživljavanje.

U 2021. godini, u SAD je proizvedeno oko 6,05 miliona tona grožđa. Pokazalo se da grožđe ima pozitivnu ulogu u „aterosklerozi, upali, raku, zdravlju gastrointestinalnog trakta, efektima na centralni nervni sistem, osteoartritisu, funkciji mokraćne bešike i vidu”, navodi se u novoj studiji.

Glavni autor studije, dr John Pezzuto, profesor i dekan na Univerzitetu Zapadne Nove Engleske u Springfildu, Masačusets, objasnio je svoje interesovanje za proučavanje grožđa za Medical News Today (MNT).

– Pre mnogo godina objavio sam pionirski rad koji opisuje potencijal resveratrola da posreduje u antiinflamatornoj aktivnosti i spreči rak kože u model sistemima – priseća se dr Pezzuto.

– Pored relativno malih količina resveratrola, grožđe sadrži niz dodatnih fitohemikalija, tako da je razumno istražiti zdravstvene prednosti grožđa kao cele hrane – dodao je on.

Glas javnosti/E klinika

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR