Veruje se da je ovaj običaj započeo u Španiji krajem 19. ili početkom 20. veka. Jedna teorija tvrdi da je nastao kao način da se nosi sa prekomernom proizvodnjom grožđa nakon posebno dobre berbe. Vinogradari i proizvođači iz regiona Alikante promovisali su običaj da bi ljudi konzumirali ono grožđe koje je "preteklo" kao višak.
Sada, uveliko se na Tiktoku pominje ovaj običaj i oni koji su pristalice narodnih običaja i verovanja, već se pripremaju da u pravi čas "prizovu" sebi blagodetnu godinu. Štaviše, pravac sreće zavisi od namera koje imate kada jedete svako grožđe, bilo da se radi o vašim finansijama, zdravlju ili vašem ljubavnom životu. Poznato je da sujeverna praksa odbija zle duhove i negativnu energiju.
Da li morate da ih jedete ispod stola, kažu neki TikTok korisnici? Ne, to nije neophodno. Naravno, postoje varijacije o tome kako se tačno grožđe jede u zavisnosti od regiona u kojem se nalazite, ali zvuči kao da je ovaj novi dodatak više trend nego prava istorijska praksa.
Glas javnosti T02S