Prvi put je eruptirao pre 23.000 godina, a najmanje 23 puta od španskog osvajanja Gvatemale u 16. veku. Kao što smo pomenuli, privlači brojne turiste, a posebno je poznat po jednom specijalitetu.
Danas predstavljamo Davida Garsiju koji priprema čuvenu “vulkansku picu”! Kao što pretpostavljate, ne koristi pećnice na ugalj ili drva, već uzavrelu lavu i služi svoj specijalitet zainteresovanim turistima.
El río de lava que emerge del volcán Pacaya, ubicado en Guatemala, ha sido aprovechado por un emprendedor para hornear pizzas, desatando furor y curiosidad entre los turistas que visitan la zona. pic.twitter.com/4sypCFG4nO
— Cerebros (@CerebrosG) May 13, 2021
Garsija je uspostavio biznis na najneobičnijem mestu, dok se o njegovoj “margeriti” odavno govori na društvenim mrežama, prenosi Daily Star.
“Prodavao sam sve, od sladoleda do povrća, ali nikada nisam mislio da će vulkan biti polazna tačka mog kulinarskog uspeha“, rekao je.
Ipak, priprema i konzumiranje ukusne pice na aktivnom vulkanu nosi određene rizike (pored činjenice da testo i sastojci mogu lako da zagore).
“Jednom prilikom je vulkan ispuštao mnogo sumpora, pa smo sišli u podnožje. Počela je da nam curi krv iz nosa, a ja sam pauzirao 15 dana”, otkrio je.
Američki turista Sodžurna Vajt podelio je sa medijima svoje iskustvo:
“Tek kada sam seo da jedem, shvatio sam da je to aktivni vulkan. Možda nije bilo bezbedno, ali je pica bila preukusna”.
Inače, poslednja erupcija ovog vulkana je zabeležena 2021. godine.
Glas javnosti/T02S