Takmičenje se ranije održavalo u Botl Inu u Maršvudu, koji je u međuvremenu zatvoren, a tradiciju koja datira iz 1980-ih preuzeo je Rajan Strong, koji je takmičenje preselio na novu lokaciju.
Najvažniji zadatak u organizaciji ovog neobičnog takmičenja jeste da se pripremi sveža kopriva.
Stabljike koprive se skupljaju i seku na komade dužine 61 centimetar, a kako bi se takmičarima barem malo olakšao ovaj poduhvat, organizatori im daju jabukovaču koju tradicionalno piju dok jedu koprive i koja svojom slatkoćom olakšava gutanje, ali je koriste i za umakanje koprive kako bi se navlažila i lakše išla niz grlo.
Na takmičenju pobeđuje ona osoba koja pojede najviše kopriva za pola sata. Tom Viler iz Londona pojeo je 35,4 metra lišća sirove koprive i time osvojio trofej u muškoj kategoriji, nadmašivši prošlogodišnji rezultat od 19,5 metara.
Predstavnica ženske konkurencije Bet Hodžiz zadržala je svoju titulu tako što je pojela 19,5 metara sirove koprive i time oborila sopstveni prošlogodišnji rekord za 1,2 metra.
Bet Hodžiz, koja je doputovala iz Velsa, komentarisala je kako je iznenađena i srećna što je ponovno pobedila, iako su je ruke još pekle.
"Glas mi je takođe dublji za oktavu ili dve i malo je hrapaviji. Stabljika koprive izbola mi je usta i jezik mi ima stvarno čudnu boju, ali više sam se koncentrisala na bol u rukama, pa sam verovatno zaboravila na usta. Suva kopriva je nezgodna stvar i teška za žvakanje. Mislim da to zavisi od vremenskih prilika - ove godine ih je bilo teško žvakati."