- Neće biti čestog čišćenja soba kako bi se u što većoj meri izbegao česti kontakt osoblja sa potencijalno zaraženim gostima.
- Posteljina i peškiri neće se menjati svakodnevno.
- Iz sobe će biti uklonjeni svi dekorativni predmeti, poput ukrasnih jastuka, menija, magazina, aparata za kafu, ketlera i svi proizvodi iz mini bara.
- Uređaji poput daljinaca za klimu i televiziju imaće zaštitnu navlaku koja će se menjati nakon odlaska gostiju.
- Tekstilne površine nameštaja moraće da budu očiščene paročistačem na temperaturi većoj od 70 stepeni.
Pored toga, osoblje je u obavezi da stalno nose maske i rukavice a u toku radnog vremena ne smeju da dodiruju lice, niti da jedu ili puše.
Na recepciji mora da se drži odstojanje od dva metra, a preporučena je i barijera od pleksiglasa između osoblja i turista.
- Nakon svakog gosta, platnene salvete i stolnjaci idu na pranje, bez obzira na to da li su korišćeni.
- Obavezna je udaljenost od metar i po između stolica.
- Hotelima se preporučuje da ne naplaćuju dostavu hrane u sobama kako bi ohrabrili goste da ne silaze u restoran i ne prave gužvu.
- Neće biti švedskih stolova.
- U barovima i kafićima zabranjene su činije sa grickalicama, već je dozvoljeno samo da svaki gost dobije svoje pakovanje.
- Hotelska igrališta za decu ne bi trebalo da rade osim u posebnim okolnostima, a tada treba ograničiti broj prisutne dece.
- Između ležaljki mora da postoji razmak od najmanje dva metra.
- Ležaljke i dušeci treba da se dezinfikuju posle svakog gosta, ili mogu da se koriste jednokratni prekrivači.
- Broj plivača je ograničen na jednu osobu na 2,5 kubnih metara u otvorenim bazenima, a u zatvorenim je dozvoljeno dva plivača na 20 kvadratnih metara.
(Izvor: Blic)