Neki roditelji čak smatraju da je sladoled idealno sredstvo za rashlađivanje bebinih desni u periodu kada joj rastu zubići.
Međutim, davanjem sladoleda bebi, krši se jedno od najvažnijih pravila kada se radi o ishrani bebe: sve što je proizvedeno i upakovano u fabrici, nije dobra hrana za bebu. To je naročito slučaj kada je u pitanju hrana striktno namenjena odraslima.
Što proizvod ima više šećera, soli ili masti, više je rangiran na listi naminica koje treba da izbegavate i u sopstvenoj, a naročito u bebinoj ishrani. Mnogi sladoledi sadrže i materije koje uopšte nisu namenjene bebama, poput fruktoznog sirupa.
Pored velike količine šećera koja se, ponavljamo, ne preporučuje ni odraslima, problematična je i temperatura sladoleda. On je jednostavno rpeviše hladan da bi bebe smele da ga jedu, koliko god one uživale u njegovom ukusu.
Na sreću, postoji zdravije i efikasnije rešenje da rashladite i počastite bebicu u isto vreme. Možete joj napraviti domaći sladoled, za koji ćete znati da je siguran. Verujemo da vam je važno da znate šta tačno vaša beba unosi u svoj organizam dok jede. Sa ovim sladoledom, uvek ćete znati.
Potrebno vam je:
- 250 g bobičastog voća po izboru
- 250 g grčkog jogurta
- kašika meda (za bebe starije od godinu dana)
Jednostavno izblendirajte sve sastojke ili ih pomešajte mikserom, pa ih stavite u frižider da se rashlade.