Kako poboljšati pamćenje sve više muči mlade ljude u dvadesetim i tridesetim godinama, jer ne mogu da zapamte imena ili brojeve telefona.
Naime, zahvaljujući računarima, tabletima i mobilnim telefonima ljudi u glavi "čuvaju" sve manje informacija, pa vremenom gube sposobnost razlikovanja važnog od nevažnog. Pamćenje poboljšava fizička aktivnost, ali i pravilna ishrana.
Svakodnevno treba jesti sveže lisnato povrće, kikiriki i žitarice, jer će organizam dobiti dragocenu folnu kiselinu, čiji nedostatak može da ugrozi zdravlje moždanih ćelija i cirkulaciju krvi u mozgu. Karfiol, kupus i sojino zrno na prvom mestu jer sadrže holin, koji je značajan za funkcionisanje sto milijardi neurona u mozgu, koji su zaslužni za razmišljanje i učenje.
Za početak, treba izbegavati alkohol i masnu hranu. Ne treba pušiti, a umesto kafe - piti čaj. Treba birati svežu hranu i naročito jesti voće kao što su kajsija, breskva i dunja, jer su bogate beta-karotenom koji pospešuje kognitivne funkcije.
Kašiku divlje origana staviti u 2 dl ključale vode, posle 10 minuta procediti, dodati med.
Može kao čaj, eterično ulje, a pošto se njegovi korisni sastojci apsorbuju kroz kožu može da se koristi i kao kupka. Čaj se priprema tako što se dve kašičice listića ruzmarina dva minuta kuvaju u 1,5 dl vode. Proceđeni napitak pije se dva puta u toku dana.
Pet supenih kašika mlevene kore jarebike prelijte sa pola litra vode i kuvajte dva sata na slaboj vatri. Konzumirajte 30 mililitara proceđenog napitka tri puta dnevno pola sata pre obroka. Tretman traje dva meseca.
Supenu kašiku semena mirođije prelijte čašom ključale vod, neka odstoji sat. Uzimajte supenu kašiku čaja četiri puta dnevno.
Dve čajne kašičice kokoca prelijte čašom ključale vode, pa ostavite da odstoji sat vremena. Konzumirajte trećinu čaše čaja - tri puta dnevno uz kašičicu meda.
Da bi se poboljšalo pamćenje, dovoljna je i samo jedna šolja čaja od timijana dnevno. Supena kašika listova i cvetova timijana prelije se sa 2 decilitra proključale vode.
Pola grama se stavi u 200 ml hladne vode, da proključa. Koristi se samo jedan gram dnevno.
Preporučuje se ljudima koji su izloženi psihičkom ili fizičkom naporu, kao što su studenti.
Čaj se priprema od korena: kašičica osušenog korena prelijese šoljom proključale vode.
(Izvor: magaizn,novosti.rs)