Glas Javnosti

ZASLADITE SE ČUVENIM ŠPANSKIM SPECIJALITETOM: Ćurosi u čokoladnom umaku (FOTO)

Hrana
Autor: Glas javnosti

O ćurosima ne treba mnogo pričati, zar ne? 

Churro je tipična grickalica na koju ćete nailaziti širom Španije (ali i Portugala i drugih zemalja). Često se služi za doručak ali ga možete pronaći tokom celog dana. Pravi se od jednostavnog testa koje sadrži brašno i vodu, prži se u dubokom ulju, najčešće je duguljastog oblika, korica mu je hrskava a unutrašnjost meka, nakon prženja se posipa šećerom i cimetom a zatim se umače u čokoladni sos.

Kako je ćuros nastao ili kako je stigao u Španiju nije do kraja definisano. Neki kažu da su ih Portugalci doneli iz Kine, a neki da su ih pastiri osmislili kao zamenu za hleb.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Contrasting Flavors (@contrasting__flavors)

Šta god da je istina, ćurosi su sada jedan od recepata koji nepogrešivo vezujemo za ovu zemlju i mislimo da je to sasvim u redu. Ako niste bili u Španiji ili niste probali ćurose, možete vrlo jednostavno da ih napravite sami i to za samo 20-ak minuta. Od sastojaka vam ne treba ništa egzotično, a umeće koje treba da imate je minimalno , piše portal Milin kuvar.

Sastojci:

50g putera
250ml vode
140g bašna
1 veće jaje
ulje za prženje
šećer i cimet
100g čokolade
100ml slatke pavlake
Priprema:

Iseckajte puter na kockice i stavite u šerpu sa vodom na nisku temperaturu da se lepo otopi i sjedini. U to zatim dodajte brašno i dobro izmešajte ručno da nema grumuljica. U početku će to biti dosta tvrdo, ali kada prebacite u činiju i dodate jaje i umutite biće mekše. Ko želi može dodati i kašičicu šećera u testo, ali ne mora.

U malo deblju šerpu sipajte ulje do pola i ugrejte ga. Spremno testo sipajte u kesu za ukrašavanje testa sa odabranim nastavkom i sipati ćurose u vruće ulje. Pržiti dok ne dobije finu zlatastu boju. Kad se isprži, malo ocediti na papirnom ubrusu i onda uvaljati u kristal šećer pomešan sa cimetom.

Uz ćurose možete poslužiti i čokoladni umak u koji ćete umakati ćurose, a napravićete ga tako što ćete zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja i preliti preko čokolade i dobro promešati dok se čokolada ne otopi.

(Glas javnosti/N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR