Churro je tipična grickalica na koju ćete nailaziti širom Španije (ali i Portugala i drugih zemalja). Često se služi za doručak ali ga možete pronaći tokom celog dana. Pravi se od jednostavnog testa koje sadrži brašno i vodu, prži se u dubokom ulju, najčešće je duguljastog oblika, korica mu je hrskava a unutrašnjost meka, nakon prženja se posipa šećerom i cimetom a zatim se umače u čokoladni sos.
Kako je ćuros nastao ili kako je stigao u Španiju nije do kraja definisano. Neki kažu da su ih Portugalci doneli iz Kine, a neki da su ih pastiri osmislili kao zamenu za hleb.
View this post on Instagram
Šta god da je istina, ćurosi su sada jedan od recepata koji nepogrešivo vezujemo za ovu zemlju i mislimo da je to sasvim u redu. Ako niste bili u Španiji ili niste probali ćurose, možete vrlo jednostavno da ih napravite sami i to za samo 20-ak minuta. Od sastojaka vam ne treba ništa egzotično, a umeće koje treba da imate je minimalno , piše portal Milin kuvar.
Sastojci:
50g putera
250ml vode
140g bašna
1 veće jaje
ulje za prženje
šećer i cimet
100g čokolade
100ml slatke pavlake
Priprema:
Iseckajte puter na kockice i stavite u šerpu sa vodom na nisku temperaturu da se lepo otopi i sjedini. U to zatim dodajte brašno i dobro izmešajte ručno da nema grumuljica. U početku će to biti dosta tvrdo, ali kada prebacite u činiju i dodate jaje i umutite biće mekše. Ko želi može dodati i kašičicu šećera u testo, ali ne mora.
U malo deblju šerpu sipajte ulje do pola i ugrejte ga. Spremno testo sipajte u kesu za ukrašavanje testa sa odabranim nastavkom i sipati ćurose u vruće ulje. Pržiti dok ne dobije finu zlatastu boju. Kad se isprži, malo ocediti na papirnom ubrusu i onda uvaljati u kristal šećer pomešan sa cimetom.
Uz ćurose možete poslužiti i čokoladni umak u koji ćete umakati ćurose, a napravićete ga tako što ćete zagrejati slatku pavlaku do tačke vrenja i preliti preko čokolade i dobro promešati dok se čokolada ne otopi.
(Glas javnosti/N1)