Glas Javnosti

Velika tajna KFC-a: Isplivao recept za njihovu piletinu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Pitate se kako se sprema piletina iz KFC-a? Slučajno je otkriven navodni recept. Piletina iz KFC-a, nikako ne može da se spremi kod kuće i bude tako savršena. Ipak sada se pojavio navodno recept za bas takav obrok.

Navodni recept slučajno pronađen u albumu sa slikama

Novinar Džej Džons iz Chicago Tribunea putovao je u Korbin u Kentakiju, mesto gde je Harland Sanders, poznat kao pukovnik Sanders, započeo prodaju svoje pržene piletine 2016. godine.

Cilj njegove reportaže bio je istražiti istoriju KFC-a, zbog čega je kontaktirao Joea Ledingtona, rođaka pukovnika Sandersa. Ledington je nekada radio u porodičnoj firmi i pokazao mu je stari porodični album sa uspomenama i dokumentima.

U albumu se nalazila zabeležka sa 11 začina i njihovim tačnim količinama, zajedno sa uputstvom da se pomiješaju sa 2 šolje brašna. Džons je odmah postao sumnjičav i pitao Ledingtona da li je to originalni recept KFC-a. „Oh, da. Ovo je originalni recept KFC-a“, rekao je Ledington, ali je kasnije povukao svoju tvrdnju i rekao da ipak nije siguran.


Foto: Pixabey

Novinari su isprobali navodni recept

Novinari Chicago Tribunea odlučili su da pripreme piletinu koristeći začine sa popisa.

Koristili su buttermilk (surutku) za mariniranje mesa, pomešali začine sa brašnom i ispržili piletinu u dubokom ulju.

Rezultat je bio ukus gotovo identičan KFC piletini.

Jedina razlika koju su primetili bila je u nivou slanoće – originalna KFC piletina bila je malo slanija, pa su pretpostavili da restoran koristi MSG (mononatrijev glutamat), koji pojačava ukus.


Kada su ga dodali u recept, ukus je postao gotovo identičan originalu.

Kada je vest izašla u javnost, KFC nije zvanično potvrdio da je recept autentičan. „Mnogi ljudi tvrde da su otkrili originalni recept, ali samo nekoliko ljudi u svetu zapravo zna pravu tajnu“, komentarisali su iz KFC-a.

Potrebni sastojci:

  1. so
  2. timijan
  3. bosiljak
  4. origano
  5. celer u prahu
  6. crni biber
  7. beli biber
  8. suvi senf
  9. mlevena paprika
  10. beli luk u prahu
  11. đumbir u prahu
  12. brašno
  13. buttermilk (kiselkasta surutka)
  14. piletina


Priprema:

Pomešajte sve začine sa brašnom, a piletinu potopite u surutku i ostavite oko pola sata. Zatim piletinu stavite u smesu brašna i začina, ponovo u surutku, pa opet u brašno i začine. Zagrijte ulje i pržite piletinu do zlatno-smeđe boje. Ocedite je na tanjiru prekrivenom papirnim ubrusom.

Savet plus: Butermilk je tečnost koja ostaje nakon što se mleko ili pavlaka zamućuju kako bi se dobio puter. Buttermilk ima blago kiselkast ukus i koristi se u mnogim receptima, naročito u pečenju i pripremi pržene hrane, jer pomaže da testo ili piletina postanu mekši i sočniji. U nekim zemljama, kao što je Srbija, može se koristiti i obična surutka kao zamena za buttermilk.



Glas Javnosti/ B06S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR