Navodni recept slučajno pronađen u albumu sa slikama
Novinar Džej Džons iz Chicago Tribunea putovao je u Korbin u Kentakiju, mesto gde je Harland Sanders, poznat kao pukovnik Sanders, započeo prodaju svoje pržene piletine 2016. godine.
Cilj njegove reportaže bio je istražiti istoriju KFC-a, zbog čega je kontaktirao Joea Ledingtona, rođaka pukovnika Sandersa. Ledington je nekada radio u porodičnoj firmi i pokazao mu je stari porodični album sa uspomenama i dokumentima.
U albumu se nalazila zabeležka sa 11 začina i njihovim tačnim količinama, zajedno sa uputstvom da se pomiješaju sa 2 šolje brašna. Džons je odmah postao sumnjičav i pitao Ledingtona da li je to originalni recept KFC-a. „Oh, da. Ovo je originalni recept KFC-a“, rekao je Ledington, ali je kasnije povukao svoju tvrdnju i rekao da ipak nije siguran.
Foto: Pixabey
Novinari su isprobali navodni recept
Novinari Chicago Tribunea odlučili su da pripreme piletinu koristeći začine sa popisa.
Koristili su buttermilk (surutku) za mariniranje mesa, pomešali začine sa brašnom i ispržili piletinu u dubokom ulju.
Rezultat je bio ukus gotovo identičan KFC piletini.
Jedina razlika koju su primetili bila je u nivou slanoće – originalna KFC piletina bila je malo slanija, pa su pretpostavili da restoran koristi MSG (mononatrijev glutamat), koji pojačava ukus.
Kada su ga dodali u recept, ukus je postao gotovo identičan originalu.
Kada je vest izašla u javnost, KFC nije zvanično potvrdio da je recept autentičan. „Mnogi ljudi tvrde da su otkrili originalni recept, ali samo nekoliko ljudi u svetu zapravo zna pravu tajnu“, komentarisali su iz KFC-a.
Potrebni sastojci:
Priprema:
Pomešajte sve začine sa brašnom, a piletinu potopite u surutku i ostavite oko pola sata. Zatim piletinu stavite u smesu brašna i začina, ponovo u surutku, pa opet u brašno i začine. Zagrijte ulje i pržite piletinu do zlatno-smeđe boje. Ocedite je na tanjiru prekrivenom papirnim ubrusom.
Savet plus: Butermilk je tečnost koja ostaje nakon što se mleko ili pavlaka zamućuju kako bi se dobio puter. Buttermilk ima blago kiselkast ukus i koristi se u mnogim receptima, naročito u pečenju i pripremi pržene hrane, jer pomaže da testo ili piletina postanu mekši i sočniji. U nekim zemljama, kao što je Srbija, može se koristiti i obična surutka kao zamena za buttermilk.
Glas Javnosti/ B06S