Sastojci za štrudlu sa makom:
za testo za štrudlu sa makom:
za fil za štrudlu sa makom:
Priprema štrudle sa makom:
U većoj činiji pomešajte brašno i prstohvat soli, dodajte mlaku vodu, mleko i ulje, pa dobro izmešajte dok ne dobijete glatko testo. Prekrijte ga krpom i ostavite da odstoji pola sata.
Stavite mleko da provri, pa mu dodajte mak i kuvajte na laganoj vatri do sedam minuta uz povremeno mešanje. Dodajte šećer, orahe, so i vanilin šećer. Kuvajte još nekoliko minuta, dok se sve dobro ne sjedini.
Tek na kraju, dodajte dve puter i promešajte dok se on ne istopi. Skinite fil sa ringle i ostavite da se ohladi.
Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo što tanje možete. Premažite testo rastopljenim puterom pa ravnomerno rasporedite ohlađeni fil od maka preko testa. Pažljivo savijte štrudlu tako da krajevi budu zatvoreni, kako fil ne bi ispadao. Prebacite štrudlu u pleh obložen papirom za pečenje i premažite je preostalim rastopljenim puterom.
Pecite na 180 stepeni oko 30 do 40 minuta ili dok štrudla ne dobije zlatno smeđu boju.
Prijatno!
Glas javnosti T02S