Ova delikatesna biljka raste u proleće, obično u martu i aprilu, i bere se u prvim mesecima toplijeg vremena. Špargle spadaju u porodicu ljiljana, beru se ručno, kada su mladi izbojci dovoljno dugi, obično oko 20-25 cm, pre nego što se otvore u cvetne pupoljke. Proces vađenja iz zemlje zahteva preciznost, jer samo oni mladi izdanci koji izlaze iz zemljišta, a koji se prepoznaju po svojoj čvrstoj teksturi i zelenoj boji, mogu da se ‘’uberu’’.
Špargla sadrži mnoge mikronutrijente, uključujući gvožđe, cink i riboflavin. Izuzetno je bogata vitaminom K, koji je ključan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju. Takođe, špargla je odličan izvor folata (vitamina B9), koji je važan za zdravu trudnoću i mnoge vitalne procese u organizmu, uključujući rast ćelija i formiranje DNK - nije ni čudo što je smatrana superhranom!
Takođe, za šparglu se uključuju i sledeći benefiti:
Potrebno je više istraživanja kako bi se u potpunosti razumela sva svojstva na molekularnom nivou, ali to ne umanjuje činjenicu da je špargla nutritivno bogata i da deluje pozitivno na naš organizam.
Saveti za pripremu špargle
Uputstvo:
Zagrejte maslinovo ulje u srednjem tiganju na srednje jakoj vatri. Dodajte šparglu, so i biber, pržite 3-6 minuta, dok ne omekša. Sklonite sa vatre, prelijte limunovim sokom. Posolite dodatno po ukusu i poslužite.
Ovaj recept u 4 koraka daje savršeno pečenu šparglu:
Ako nikada niste grilovali šparglu, obožavaćete je!
Prvo, odlomite drvenaste krajeve. Zatim, lagano prelijte isečene stabljike maslinovim uljem, pospite solju i biberom. Grilujte 6 do 8 minuta na prethodno ugrejanom roštilju na srednjoj vatri. Špargla je gotova kada postane mekana i blago ispečena.
Stavite veliki lonac posoljene vode da provri i pripremite činiju sa ledenom vodom. Iseckajte šparglu na komade od oko 2,5 cm, odbacujući tvrde, drvenaste krajeve. Ubacite iseckanu šparglu u ključalu vodu i blanširajte je oko 1 minut, dok ne omekša, ali da zadrži jarku zelenu boju. Kašikom sa rupicama prebacite šparglu iz vrele u ledenu vodu i ostavite je da se hladi 1 minut. Procedite, osušite i uživajte!
Ako želite hrskavu i brzo pripremljenu šparglu, air fryer je savršen izbor!
Zagrejte fryer na 190°C. U velikoj činiji prelijte šparglu maslinovim uljem. Posolite, pobiberite i dobro promešajte. Poređajte šparglu u jednom sloju u korpu friteze - pazite da ne pretrpate. Po potrebi, radite u više tura. Pecite 6 do 8 minuta, okrećući na pola vremena, dok ne omekša i vrhovi ne postanu hrskavi. Tačno vreme može varirati u zavisnosti od friteze.
Ako želite da uživate u špargli i van njene sezone, kiseljenje je odličan način da produžite njen rok trajanja i dodate joj bogat ukus! Evo kako da je pripremite:
Odsecite i bacite drvenaste krajeve špargle, a zatim prilagodite dužinu tako da stane uspravno u tegle. Dodajte tanke kriške ljutike (oko polovine glavice, tanko isečene), čen belog luka presečen na pola i grančice mirođije. U šerpi zagrejte po čašu sirćeta i vode, šećer (2 kašike) i so (1 kašika) na srednjoj vatri, mešajući dok se šećer i so potpuno ne rastope (oko 1 minut). Prelijte vruću tečnost preko špargle u teglama, potpuno ih prekrivajući, a zatim dodajte nekoliko zrna bibera u svaku teglu. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim zatvorite tegle i stavite ih u frižider da odstoje preko noći.
Kisela špargla može se čuvati u frižideru do dve nedelje. Uživajte u njenom osvežavajućem ukusu kao prilogu ili dodatku jelima!
Špargla se može koristiti kao prilog, dodatak salatama, pastama, supama i rižotu, samo je potrebno da iskoristite vašu kreativnost i prilagodite svom ukusu ovu top namirnicu!
Glas Javnosti/ T02S