Glas Javnosti

Recept za skordaliju: Pravi starinski namaz

Hrana
Autor: Glas javnosti

Skordalia je, nakon što ju prvi put probate, čudna, šokantna i velike su šanse da vam se neće dopasti. Ali kad ju zagrizete sa krckavim domaćim hlebom, a možda i sa slatkom smokvom – zavešće vas

Blagovesti su jedan od retkih praznika tokom Velikog posta kada je dozvoljeno konzumiranje ribe, a tradicionalno jelo koje se tom prilikom služi je skordalija – starinski posni namaz bogatog ukusa i simbolike.​U Grčkoj se jede tradicionalno jelo skordalja i bakalar. 

Tajne savršene skordalije

Priprema skordalije zahteva pažnju na nekoliko ključnih detalja:​

Kuvanje krompira: Krompir treba kuvati dok potpuno ne omekša i koristiti ga dok je još vreo. To omogućava da se sastojci sjedine u glatku i homogenu smesu.


Priprema belog luka: Da bi se postigao blag i aromatičan ukus, preporučuje se uklanjanje središnje klice iz svakog čena belog luka pre upotrebe.​

Dodavanje ulja: Ulje se dodaje postepeno, kap po kap, uz neprekidno mešanje, kako bi se dobila penasta i lagana tekstura namaza.

Recept za skordaliju

Potrebni sastojci:

  • ½ kg krompira​
  • 3 čena belog luka​
  • 200 ml maslinovog ulja​
  • 20 ml sirćeta
  • So po ukusu

Priprema:

Skordalija se tradicionalno služi uz ribu, simbolizujući radost i blagostanje koje Blagovesti donose. Ovaj jednostavan, ali ukusan namaz, obogaćuje prazničnu trpezu i podseća na lepotu i značaj tradicionalnih jela u očuvanju kulturnog nasleđa.​

Salata od pečene cvekle sa skordalijom od badema
 

Ova salata od cvekle izdvaja se iz dva razloga: zbog dvostruke termičke obrade i posebne skordalije od badema. Probajte je sada tokom posta – jednostavna je za pripremu i može da stoji nekoliko dana u frižideru.

Sastojci za četiri porcije:

1,5 kg cvekle sa lišćem

50 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

25 ml sirćeta od crnog vina

Jedan srednji beli luk (sitno seckan)

Za skordaliju:

400 g sirovih badema (potopljenih u vodi preko noći)

50 ml sirćeta od crnog vina

Dva čena belog luka

150 ml vode

200 ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

So po ukusu


Priprema:

Korak 1
Odvojite lišće od cvekle i kuvajte ga dok peteljke ne omekšaju. U drugoj šerpi sa hladnom vodom kuvajte lišće dok ne omekša. Oljuštite cveklu, ohladite i ostavite sa strane.

Korak 2
Skordalija: Sve sastojke osim maslinovog ulja stavite u blender. Dobro izblendajte dok se bademi potpuno ne usitne. Na kraju dodajte ulje i nastavite da blendate dok ne dobijete gustu pastu. Posolite po ukusu i prespite u činiju.

Korak 3
Isecite cveklu i stavite je u neljepljiv tiganj. Dodajte lišće, prelijte maslinovim uljem, blago posolite i pecite na vrelom roštilju ili grilu dok ne omekša.

Korak 4
Izvadite iz tiganja i prelijte sirćetom. Servirajte na tanjir, dodajte seckani luk i poslužite.



Glas javnosti/A03S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR