Najčešće se servira uz nedeljni ručak zajedno s pečenjem i restovanim krompirom ili knedlama od hleba.
Krautsalat se priprema od svežeg zelenog kupusa, luka, šećera, sirćeta i semenki kima. U zavisnosti od regije– u salatu se mogu staviti i komadići slanine, pa čak i senf, piše Punkufer.hr.
Imajte na umu da će salata imati bolji ukus što kupus isečete na tanje tračice. Ako niste vešti s nožem, možete se poslužiti i rendetom ili čak seckalicom povrća.
900 g svežeg zelenog kupusa
70 ml povrtnog temeljca
4 kašike sirćeta
3 kašičice belog šećera
2 kašike ulja
2 kašičice soli
2 kašičice semenki kima
1 luk
crni biber po želji
Operite kupus, očistite ga i isecite na tanke tračice.
Naseckani kupus stavite u veliku posudu i začinite solju i šećerom. Umasirajte začine u kupus – masirajte kupus oko pet do sedam minuta dok ne postane mekan i ne ispusti višak tečnosti. Odstranite vodu od kupusa.
Očistite luk i narežite ga na tanke tračice te dodajte kupusu.
U manjoj posudi pomešajte povrtni temeljac, ulje, sirće i semenke kima. Prelijte preko kupusa i luka i dobro promešajte.
Začinite salatu crnim biberom po želji.
Stavite sve zajedno u frižider na barem dva sata da se ohladi.
Poslužite s jelom po želji. Prijatno!
Glas javnosti /K03S