Glas Javnosti


Previše ste začinili jelo? Za sve postoji spas evo i kako

Hrana
Autor: Glas javnosti

Sledeći put kad vam se omakne, samo sledite ove savete i obrok će biti spašen

Svima se to desilo barem jednom – u naletu inspiracije (ili nepažnje), ruka je skliznula i ručak je odjednom postao bomba!

Bilo da ste preterali s biberom, čilijem ili ljutom mlevenom paprikom, nije sve izgubljeno. I najljuće jelo može se spasiti uz nekoliko trikova iz našeg kuhinjskog arsenala.

1. Dodajte neutralne sastojke

Najbrži način da ublažite pikantnost je da razblažite ukus. Evo čime možete “ugasiti požar”:

– Krompir – Oljuštite jedan ili dva krompira, ubacite ih u jelo i kuvajte još 10-15 minuta. Krompir upija višak začina. Pre serviranja ga izvadite.

– Pirinčana ili pasta podloga – Poslužite jelo uz neutralni prilog koji će “razvući” jačinu ukusa.

– Povrće – Dodavanje neutralnog povrća poput šargarepe, tikvica ili graška može izbalansirati ljutinu.

– Voda ili neslani bujon – Dodajte malo tečnosti kako biste razblažili koncentraciju začina.

2. Ublažite mlečnim proizvodima

– Mlečni proizvodi su neprijatelj kapsaicina – supstance koja izaziva osećaj ljutine:

– Pavlaka ili kisela pavlaka – Dodajte kašiku-dve u supe, čorbe, gulaše ili soseve.

– Jogurt – Idealan za jela sa indijskim, meksičkim ili bliskoistočnim šmekom.

– Mleko ili slatka pavlaka – Dodajte u kremaste soseve, variva i potaže.

3. Iskoristite slatkoću i kiselost

Slatko i kiselo mogu ublažiti ljutinu tako što će je “zamaskirati” i zaokružiti ukus:

– Kašičica šećera ili meda – Dodajte postepeno i probajte posle svakog dodavanja.

– Sok od limuna ili sirće – Kiseline neutrališu deo ljutine i osvežavaju ukus.

4. Povećajte količinu jela

Ako imate dovoljno vremena i sastojaka, duplirajte recept – napravite veću količinu iste baze, ali bez dodatka začina. Pomešajte sa originalnom, preljutom verzijom, i problem je rešen.

5. Servirajte uz dobre dodatke

Ako jelo i dalje gori od ljutine, poslužite ga uz nešto što će ga još ublažiti:

– Hleb, pirinač, testenina

– Kašika pavlake sa strane

– Sveža salata od krastavaca ili jogurta


Glas javnosti/A03S

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR