Eggnog je vrsta gustog likera koji se pije u SAD-u za novogodišnje praznike. Vrlo je vazdušastog ukusa , lak za piće i jako ukusan. Takođe može da se pravi i bez alkohola tako da i deca i trudnice mogu da ga piju.
Odvojite žumanca i belanca . U dublju posudu sipati belanca i na najsporijoj brzini ih ulupati u sneg , ali ne previše krut. U žumanca dodati 50g šećera i sjediniti dok smesa nije jednake boje. U sneg od belanaca jako polako dodavati 50g šećera dok mikser i dalje radi na najsporijoj brzini, zatim isto jako polako dodati i umućena žumanca sa šećerom. Dodavati jako polako , jer ne želimo da se izgubi vazdušasti osećaj. Zatim dodati , dok mixer i dalje radi , časice alkohola , takođe jako polako , u ujednačenom toku. Potom dodati mleko i 2dl slatke pavlake , takođe jako polako. Ponavljam polako zato što je jako važno da smesa ostane vazdušasta. U drugoj posudi blago ulupati slatku pavlaku.
Na kraju polako dodavati i mutiti kašikom ulupanu slatku pavlaku u smesu.
Služiti u šoljicama za punč , ako ih nemate koristite obične šoljice za kafu, i na vrh poprskajte malo mlevenoh cimeta.
Ako ste sumnjičavi u vezi živih jaja, možete staviti na jako blagu vatru par minuta , ali pazite , jer ako se pregreje sastojci će se razdvojiti. Ali imajte na umu da u ovom piću ima akohola tako da je trenje alkohola uradilo svoje sa jajima.
(Glas javnosti)