Paradajz spada u izuzetno zdrave namirnice bogate kalijumom koje se preporučuju u svakodnevnoj ishrani, ali, ako imate neko od navedenih oboljenja, može pogoršati postojeće simptome.
Ako ste skloni alergijskim reakcijama možda je bolje da izbegavate paradajz. Zbog histamina u njemu, česte su alergijske reakcije koje mogu uključivati osipe ili druge neprijatne simptome.
Ako patite od gastritisa kiselost u paradajzu može da vam pogorša simptome.
Onima koji pate od IBS sindroma tj.sindroma nervoznih creva, paradajz može da pogorša ili pojača dijareju, gasove, bolne grčeve ili zatvor.
Najbolje je da izbegavate kisele namirnice, kao što je paradajz. Iziritiraće bešiku, prenosi Brightside.me.
Konzumiranje paradajza bogatog oksalatom može da izazove stvaranje kamena u bubregu. Takođe, kalijum može da utiče na funkciju bubrega, pa ako imate ove probleme, možda je bolje da ga izbegavate.
Glas javnosti/ U01S