Glas Javnosti

MERILO SVAKE KUVARICE: Greška koju mnogi prave kada kuvaju tursku kavu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Domaća turska kafa najčešće se pije ujutru i često se smatra merilom kuvarskog umeća. Ako je dobra, u šali se kaže da se domaćica može "udati", što bi trebalo da znači da je pogodila pravi odnos kafe, vode i po potrebi šećera.

Iako to nije neka velika nauka, niti ozbiljno kulinarsko umeće, ne zna svako da skuvati dobru kafu.

Uobičajeni postupak je da se u džezvu sipa voda, po potrebi se doda šećer i zageva se do vrenja.


Zatim se skine s vatre, odlije se malo vode, doda se mlevena kava – na jednu šoljicu vode dodaje se jedna velika kašičica kafe. Ponovno se džezva vrati na šporet da kafa prokuva pa se ulije ostatak vode.

Druga varijanta je da se voda ne odliva – ako je džezva veća, onda nema straha da će se proliti kada provri, nego se kafa odmah sipa i pusti se da provri.

Na Redditu je ovaj video tradicionalne pripreme turske kafe izazvao lavinu reakcija jer trik je u tome da se kafa nekoliko puta zava.


Glas javnosti/ U01S

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR