Glas Javnosti

KREATIVNOST U KUHINJI : Kako da napravite najbolju voćnu salatu na svetu po svom ukusu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Voćna salata je jedina poslastica u vrelim letnjim danima koja može stvarno da vas osveži. Kako napraviti najbolju kombinaciju voća od koje se nećete osećati naduti, puni vode i da se prejedete a niste se osvežili, otkrivamo.

Birajte sezonsko voće jer je najsvežije

Sezonsko voće uvek ima najbolji ukus. Sigurno ste nekad pojeli meke bezukusne borovnice ili jabuke koje izgledaju kao da su pune brašna? To je uobičajena i često nenamerna greška, ali najbolje je izbegavati kupovinu proizvoda van njegove prirodne sezone. Umesto toga, potražite sezonske proizvode, a još bolje ako su direktno iz nečije bašte ili voćnjaka.

Kombinujte voćke koje se slažu prema ukusu

Voćna salata već nije tako ukusna kada su neki zalogaji gnjecavi, a drugi previše opori ili žilavi. Izbegnite nesklad odabirom voća jednake zrelosti. Ukus će biti mnogo bolji ako su svi komadi voća mekani i zreli s laganim "hrskanjem" pri svakom zalogaju. Osim toga, prezrelo voće će se brzo raspasti i pretvoriti u kašu koja se lepi za ostale komade voća. Kombinovanjem zrelog, ali ne prezrelog voća, voćne salate izgledaju sveže i duže vreme će ostati takve. 


Birajte i po boji da bi vam bila još primamljivija

U voćnu salatu ubacite voće upečatljivih nijansi poput zelene, narandžaste, crvene i ljubičaste kako bi se svaka voćka posebno istakla. Osim različitih boja, razmislite i o kombinovanju različitih tekstura. Neki plodovi su meki; drugi su hrskavi. Neki su ispunjeni sočnim sokom; drugi imaju vlaknastu kožu. Pomešajte ih kako bi kombinacija bila zanimljiva nepcu

Stavljanje nekog voća u zamrzivač pre nego što počnete da pravite voćnu salatu će joj dati teksturu, a takođe može pomoći da salata zadrži tu osvežavajuće hladnu temperaturu za posluživanje. Recimo, smrznuto grožđe je divno, a i mango iz zamrzivača je dobra opcija. Bobičasto voće ili čak banane, koje imaju tendenciju da postanu smeđe i kašaste kada se iseku i pomešaju na sobnoj temperaturi takođe su dobra opcija za zamrzavanje prenosi 24sedam


Ili možete uraditi potpuno suprotno i ispeći deo voća na žaru, šećer će se karamelizovati, a dobićete i onaj prijatan dimljeni miris i atraktivne tragove zapečenog. Glavni kandidati za roštiljanje su ananas, dinja i breskve, jer zadržavaju svoj oblik.

Uklonite peteljke, koštice i kožicu

Sa voćem poput trešanja ili višanja, ali i grožđa u voćnoj salati, uklonite sve peteljke, koštice i kožicu pre nego što ga stavite u činiju. Voćna salata izgleda lepše kada je svaki komad voća pripremljen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR