Ovo je jedno od onih jela koje je savršeno za svaku priliku, ali da bi ispao zaista ukusan i aromatičan, potrebno je pridržavati se nekoliko važnih pravila.
Iako se čini kao jednostavno jelo, postoji nekoliko grešaka koje možete napraviti pri njegovoj pripremi.
Ako želite da vaš gulaš bude gust, ukusan i sa bogatom bojom, važno je da obratite pažnju na količinu luka, način prženja i izbor sastojaka.
A ovaj recept krije neke zaista neočekivane sastojke, poput kore od pomorandže i maslina.
Ukoliko budete pažljivo pratili ovaj recept za juneći gulaš u vinu i postupak pripreme, sigurno je da ćete dobiti fantastično jelo koje ćete iznova spremati.
1. Zagrejte rernu na 140°C. U većoj livenoj šerpi, začinite kockice mesa i pržite ih na srednjoj vatri dok ne potamne sa svih starna često ih okrećući. Najbolje je da ovo uradite u nekoliko tura da ne biste pretrpali šerpu, ali naravno zavisi od veličine šerpe. Kada je gotovo, meso izvadite i stavite na tanjir sa ubrusom.
2. Dodajte slaninu i crni luk i pržite oko 5 minuta dok ne postane mekano, a zatim dodajte beli luk i pržite 1 minut. Pospite brašnom i pržite još 1 minut.
3. Vratite junetinu u posudu, nalijte crveno vino i pustite da se krčka desetak minuta ili dok se količina tečnosti ne prepolovi. Dodajte bujon, iseckani paradajz, začinsko bilje i tračice pomorandžine kore i pustite da provri. Poklopite posudu i pecite u rerni 2 sata dok se meso potpuno ne raskuva i postane mekano.
4. Izvadite iz rerne i dodajte šargarepe i masline, a zatim vratite u rernu na još 35 minuta ili dok šargarepe ne budu mekane. Isključite rernu i izvadite koru pomorandže i začinsko bilje iz šerpe. Pospite iseckanim peršunom i poslužite.
Glas Javnosti/ D03S