Uglavnom se ne jede "živ" već zagrejan, jer tada so nije toliko izražena. Isecite kriške debljine santimetra i pržite u tiganju sa nelepljivom površinom na srednjoj temperaturi bez dodavanja ulja jer je ovaj sir bogat mastima. Pržite svaku stranu po minut-dva i konzumirajte ga uz neko povrće ili isecite na kocke i dodajte salati sa rukolom i čeri paradajzom.
Možete ga probati u kapreze salati umesto mocarele ili ga služite uz lubenicu, kako rade na Kipru, njegovoj zemlji porekla. Odličan je kad se peče u vatrostalnoj posudi sa začinima i maslinovim uljem koje će lepo upiti tokom pečenja. Stručnjaci ga preporučuju u punjenim pečurkama, paprikama, vegetarijanskim burgerima kojima daje jačinu.
Ako prilikom grilovanja dobijete sir koji je gumenast ili ne zadržava oblik, probajte da pronađete halumi bez kravljeg mleka koji će biti skuplji, ali stručnjaci kažu da je on jedini pravi i samo on garantuje dobar rezultat.
Glas javnosti/ O10S