Glas Javnosti

Evo šta je ZDRAVIJE, belance ili žumance: AKO STE LJUBITELJ JAJA, REŠENA JE VEČITA DILEMA

Hrana
Autor: Glas javnosti

Toliko ima jela koja možemo spremiti samo od jaja da je kao namirnica neizostavno u svakoj kući, ali njegova raznovrsnost se pokazuje i u vrednostima koje sadrži, samo treba znati dozirati.

Kajgana, na oko, kuvana, omlet… skoro je nemoguće nabrojati načine na koje možemo da spremimo jaja. Koji god metod pripreme odaberemo, jaja su zahvalan izbor jer brzo se spremaju i lako se kombinuju sa drugim namirnicama.

Večita dilema je pitanje šta je zdravije jesti, belance ili žumance, i da li je možda najbolje da ih jedete odvojeno. Bez sumnje, žumance sadrži mnogo više masti, kalorija i holesterola od belanca. Pre odgovora, moramo da imamo u vidu i dnevne potrebe odrasle osobe koje se delimično mogu zadovoljiti konzumacijom jaja.

Proteini - oko 50 grama, zaduženi za obnavljanje i rast mišićnog tkiva.

Masti - 70 grama, pomažu da apsorbujemo nutrijente, štite organe, podržavaju razvoj ćelija, daju nam energiju i pomažu u održavanju toplote.

Gvožđe - 8 miligrama, zaduženo je za prenos kiseonika kroz ljudsko telo.

Kalijum - 4.044 miligrama, održava zdrav nivo krvnog pritiska.

Cink - 11 miligrama, omogućava rast ćelija i jača imuni sistem.

U jednom velikom jajetu se nalazi oko 4 grama proteina, i više od polovine te količine je u belancu, a ono se smatra za celoviti protein budući da sadrži svih 9 potrebnih amino kiselina. Razlika u broju kalorija je velika: u belancu se nalazi, u proseku, 17, a u žumancu 55 kalorija. Takođe, belance sadrži minimum masti, i zato ga biraju ljudi koji preferijaju niskokaloričnu ishranu bogatu proteinima.

Sa druge strane, žumance sadrži većinu nutrijenata i vitamina iz jaja. Takođe, u žumancu se nalaze i karotenoidi, rastopljivi u mastima, koji štite vid i oči od katarakte i drugih problema.

Na kraju, kao i u većini slučajeva, od vas zavisi da li ćete jaje jesti celo, ili odvojiti belance od žumanca. Generalno gledano, kada se posmtraju nutritivna svojstva, žumance je bogatije od belanca, ali ga treba konzumirati u umerenim količinama zbog visokog procenta holesterola.

(Glas javnosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR