Banane su mnogima omiljeno voće, a uzevši u obzir da se mogu da se konzumiraju u različitim periodima svog sazrevanja stručnjaci su pojasnili šta svaka od boja kore banane podrazumeva.
Postoji mnogo razloga zašto bi trebalo da jedete banane umesto njih - one su odličan izvor kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, sadrže vlakna koja pomažu u probavi i sadrže prirodne ugljenohidrate koje telo koristi za energiju.
Međutim, nisu sve banane nutritivno jednake. One prolaze kroz sedam faza zrelosti - od čisto zelene do žute sa smeđim mrljama.
Čisto zelene banane - Zelene banane sadrže relativno veliku količinu rezistentnog škroba. Ovo je vrsta vlakana koju telo duže probavlja i ne izaziva tako brz ili jak porast šećera u krvi kao što bi to učinila zrela banana. Rezistentni škrob putuje do debelog creva, gde ga fermentiraju crevne bakterije. Dobijene kratkolančane masne kiseline mogu pomoći uravnotežavanju crevnih mikrobioma i smanjiti upalu.
S obzirom na to da su bogate vlaknima i otpornim škrobom, zelene banane pomažu da kontrolišemo glad. Što je banana zelenija, to je bolja za vaše zdravlje, ali će imati gorči i zrnastiji okus.
Zelena sa žutim tragovima - Kako banane sazrevaju, zeleni pigment hlorofila se razgrađuje, što omogućava da žuti pigmenti ksantofila postanu vidljiviji. Škrob iz banane se takođe transformiše u jednostavne šećere, što joj daje slađi ukus.
Glas javnosti /U01S