Ukoliko za pripremu sosa koristite sirov paradajz, pravite veliku grešku. Ako ipak ne želite pasirani da koristite, namažite paradajz maslinovim uljem, odsecite dno i pecite u rerni 20 ak minuta.
Na taj način paradajz će ispustiti šećera i kiseline, te će biti ukusniji.
Možda vam izgleda ćete dužim kuvanjem i mešanjem, dobiti ukusniji sos, ali grešite.
Verujte, dovoljno je 5 ili 10 minuta kuvati na jakoj vatri. Sastojci će se za to vreme sasvim dobro povezati.
Zagoreli beli luk je najčešća greška neiskusnih domaćica.
Kako biste to izbegli sačekajte da se ulje dobro zagreje pre nego što dodate beli luk. Zatim strpljivo sačekajte dok ne dobijete zlatnu boju i lep prženi ukus.
Pravilno je da skuvanu testeninu ubacite u tiganj i još neko vreme kuvate sa sosom.Ako sos i testeninu zajedno kuvate nekoliko minuta, biće ukusniji i sočniji.
Stoga, zaboravite na naviku da dodajete sos u gotovu testeninu i tako služite.
Jedan od načina da zgusnuete kupovni sos jeste da ga lagano kuvate sa crnim i belim lukom, a na kraju dodate malo maslaca.
Maslac će popraviti ukus sosu i učiniće ga kremastim.
Probate sos tek na kraju kada je gotov
Probanje sosa tokom pripreme najbolji je način da proverite da li je sos dobro kuvan i da li su se sastojci lepo povezali.
(Glas javnosti)