Glas Javnosti

Šef mu je rekao da se vrati avionom na posao – odbio je i dobio otkaz

Svet
Autor: Glas javnosti

Đanluka Grimalda odlučio je da promeni način putovanja pre 13 godina u pokušaju da bude u miru sa sobom u svetlu produbljivanja klimatske krize.

U praksi, to je značilo da leti što je moguće manje kada prisustvuje međunarodnim konferencijama i umesto toga daje prioritet održivijim metodama transporta kako bi se smanjio njegov uticaj na životnu sredinu.

– Moram da učinim sve što mogu da apleujem na promene što je jače moguće, pa sam zbog toga doneo ovu odluku – rekao je Grimalda.

Đanluka Grimalda je međutim nedavno bio suočen sa dilemom.

Njegov poslodavac, Institut za svetsku ekonomiju Kiel, istraživački centar sa sedištem u Nemačkoj, naredio mu je u kratkom roku da završi svoj terenski rad u Bugenvilu kod obala Papue Nove Gvineje u jugozapadnom Pacifiku i vrati se za svoj radni sto — ili će da izgubi svoj posao.

Ultimatum je praktično zahtevao od Grimalde, istraživača klime i samozvanog „sporog putnika“, da se odmah ukrca na let za Evropu.


Odbio je i dobio je otkaz – ali kaže da bi istu odluku ponovo doneo u trenu.

U razgovoru za CNBC iz udaljene provincije u Papua Novoj Gvineji, Grimalda je rekao da je počeo „sporo da putuje“ pre oko 13 godina.

Emisije iz vazdušnog saobraćaja značajno doprinose klimatskim promenama, a poznato je da je vazduhoplovstvo jedan od najizazovnijih sektora za dekarbonizaciju. Zaista, istraživači su procenili da putovanje avionom čini oko 4% globalnog zagrevanja izazvanog ljudima.

– Čak i kada sam došao ovde pre sedam meseci uspeo sam da „usporim“ putovanje samo do Singapura, a onda sam uhvatio avion jer je bilo nemoguće, kao što sada znam, pronaći neku vrstu drugačijeg načina transporta iz aviona – rekao je Grimalda.

– Zaista sam bio odlučan da se vratim bez aviona, delimično zbog sopstvene moralne posvećenosti… ali sam takođe želeo da pošaljem snažan signal da je u trenutnoj situaciji progresivnog klimatskog sloma veoma važno da ono što smatramo vanrednim akcijama postati sve normalniji.

Grimalda je u utorak rekao da je bio zaglavljen na teretnom brodu u kompleksu poslednjih 10 dana. Međutim, nadao se da će od petka moći da nastavi svoje epsko putovanje od 15.000 milja (24.140 kilometara) kopnenim putevima. Planira da se konačno vrati u Evropu oko druge nedelje decembra.

Po povratku u Nemačku kasnije ove godine, rekao je Grimalda, namerava da podnese tužbu protiv svog bivšeg poslodavca zbog nezakonitog otpuštanja.

Portparol Instituta za svetsku ekonomiju Kil rekao je za CNBC da institut ne komentariše u javnosti pitanja internog osoblja.

– Posvećeni smo tome da putujemo bez aviona u Nemačkoj i drugim zemljama EU, koliko god možemo. Ako je putovanje avionom neophodno, obezbeđujemo kompenzaciju CO₂. Plaćamo naknade za emisije kroz projekte zaštite klime – dodali su.

Mislim da je to bila prava odluka“

Grimaldino sporo putovanje kući dolazi nakon nekoliko meseci terenskog rada na društvenim uticajima klimatskih promena na ostrvu Bugenvil. On je rekao da je završetak njegovog istraživačkog projekta odložen nizom nepredvidivih incidenata, od „velikih bezbednosnih pretnji“ do erupcije vulkana.


Na pitanje kako se oseća zbog gubitka posla zbog odbijanja da leti, Grimalda je rekao: „Mislim da je to bila cena koju vredi platiti i to je nešto što bih ponovo uradio iz najmanje tri razloga.

– Pre svega, ovaj zahtev mog instituta sam doživeo kao neku moralnu i psihološku ucenu i mislio sam da bih, da sam popustio takvoj uceni, izgubio dostojanstvo. Dakle, zaista nisam želeo da popustim u tome.

– Drugo je da sam obećao svim 1.800 učesnika u svom istraživanju da ću učiniti sve što je moguće da im olakšam patnju. To su ljudi koji svakodnevno doživljavaju klimatske promene – dodao je on, napominjući da su priobalne zajednice sa kojima je sarađivao bile prinuđene da se presele u unutrašnjost u svetlu porasta nivoa mora.

– I konačno, pomislio sam da je na kraju ovo prilika koju sam možda morao da iskoristim, jer kao zabrinuti naučnik o klimi i zabrinuti građanin za klimatski slom, zaista pokušavam sve što je moguće.

Grimalda je rekao da gubitak posla nije kraj sveta i procenjuje da bi umesto toga mogao da bude „znak sudbine“ da se uradi nešto drugo.

Glas javnosti B010S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR