Glas Javnosti

Dramatičan manjak psihologa u Srbiji

Društvo
Autor: Glas javnosti

Potpuno svesni vremena u kom živimo i svakodnevnih izazovima sa kojima se susrećemo sve je veći broj ljudi kojima je potrebna psihološka podrška.

Iako je nekada razgovor o problemima "psihe" bio tabu tema, danas je situacija znatno poboljšana tj. ljude više (bar većinu) nije sramota da potraže  pomoć ukoliko je to potrebno.

Međutim sada se javlja drugi problem...manjak psihijatara, psihologa a ponajviše psihoterapeuta. Trenutno zvanični podatak kaže da ima samo 123 psihologa zaposlenih u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.To je zaista veliki i "gorući" problem. Situacija se znatno pogoršala posle nesrećnih događaja u "Ribnikaru" i "Malom Orašju" i prosto je nemoguće zakazati termin kod psihologa osim ako nemate sreće. Naime sve se vrti oko tog famoznog zakazivanja preko sistema "IZIS" gde morate otići kod lekara "opšte prakse" ili "pedijatra" i to od 1-5. u mesecu kako bi možda dobili slobodan termin.


Najviše su "pogođeni" oni koji odlaze kod lekara ove struke prvi put.... prosto je nemoguće dobiti termin.
Postavlja se pitanje "šta onda"??? Privatno ???
Koji prosečan Srbin ima novca da jednom nedeljno ode na psihoterapiju koja košta oko 6000 dinara. Ono što je još tragičnije je da prvo morate kod psihijatra po dijagnozu, pa kod psihologa na procenu, pa onda kod psihoterapeuta koji ima i najkompleksniji posao a to je da vam redovnom terapijom pomogne....Kako???

Kako pitam kad ne možemo doći ni do psihijatra a kamoli stići preko psihologa do psihoterapeuta?!?! U čitavoj ovoj ujdurmi oko psihološke pomoći najviše bivaju pogođeni oni najosetljiviji....deca. Koliko god svima bila "puna usta" dece odgovor je isti "NEMA TERMINA"!!!


Ajde Srbine pare u šake pa privatno....ljubazni su i uvek ima termina, radi Srbine, crnči, ćuti i trpi, sabijaj u sebe nepravdu a onda zarađene parice daj privatnom psihoterapeutu da te pripremi za sledeći mesec psihičke torture!!!


Samo polako, ako niste zakazali ovog meseca, sledećeg ćete sigurno....zapamtite od 1-5.


Glas javnosti / Danijela Gračanin

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR