Drugačije se naziva Filipov post, jer počinje dan posle spomena Svetog apostola Filipa, jednoga od dvanaestorice najbližih učenika Isusa Hrista.
Po dužini trajanja je drugi po redu, nakon Vaskršnjeg posta, a po strogosti posta, blaži je od Vaskršnjeg i Velikogospojinskog posta.
Post ne podrazumeva samo uzdržavanje od mrsne hrane i alkohola već i upućenost na potpuno očišćenje uma od zlodela i loših misli. Tek u jedinstvu duha i tela crkva smatra post potpunim.
U toku Božićnog posta ne jede se meso, beli mrs i jaja. Ulje i vino su dozvoljeni svim danima osim srede i petka koji se poste „na vodi“. Riba se jede svake subote i nedelje kao i na Vavedenje Presvete Bogorodice, čak i ako praznik padne u sredu ili petak.
Post po nedeljama:
Prva nedelja
Post se u početku drži lakše, sa dozvolom za konzumiranje ribe, vina i ulja osim srede i petka, kada se posti na vodi.
Druga nedelja
Kako i kod prve nedelje hrana može da podrazumeva ribu, vino i ulje, osim srede i petka, kada je post strog, odnosno na vodi.
Treća nedelja
Režim je isti kao i tokom prve i druge nedelje.
Četvrta nedelja
Tokom ove nedelje post postaje stroži. Riba se može jesti samo praznikom ili vikendom, a u sredu i petak je post strog.
Peta nedelja
Post se pooštrava. Dozvoljeni su vino i ulje, ali ne i riba. U sredu i petak je post na vodi.
Šesta nedelja
Post je tokom poslednje nedelje najstroži. Posti se na vodi, osim na Badnje veče, kada se prema tradiciji jede posna hrana.
Glas javnosti /M03S