Vrlo se često zanemaruju sledeća četiri pravila…
Osnovno pravilo koje se često zaboravlja je sledeće: laktovi ne smeju da budu na stolu. Premda je u angloameričkim zemljama uobičajeno da se leva ruka stavi u krilo i jede se desnom rukom, po bontonu podlaktice treba da leže na ivici stola. Još jedna korist: držanje se automatski poboljšava.
Bonton za stolom takođe uključuje pravilno držanje čaša. Naročito kod čaša za vino mnogi ljudi imaju tendenciju da drže čašu za rub – što, međutim, ne odgovara bontonu, a i čini da se vino brže zagreva. Inače: kod čaša za crno vino uobičajeno je koristiti tri prsta i palac za podizanje čaše.
Mali, ali fin detalj koji se lako može zanemariti: ako vas neko za stolom pita za so, uvek morate dodati i posudu za biber. Osim toga, uvek treba probati hranu pre dodavanja soli. Sve ostalo smatra se uvredom za kuvara.
Korpa za hleb ili drugi pribor koji vam je potreban nije vam na dohvat ruke za stolom? Onda bi trebalo zamoliti drugog gosta za stolom da vam doda željeni predmet. Saginjanje i naginjanje nad stolom nije poželjno.
Glas javnosti /K03S