Glas Javnosti

VELIKO ARHEOLOŠKO OTKRIĆE: Engleski novčić star 520 godina pronađen u Kanadi

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Arheolozi u istočnom Njufaundlendu pronašli su engleski novčić star 520 godina, što bi mogao da bude nastariji engleski novčić ikada pronađen u Kanadi.


Redak srebrni novčić je pronađen na istorijskom lokalitetu Kjupids Kov, prvoj engleskoj naseobini u Kanadi, prenosi BBC.
Poznat kao pola groša Henrija Sedmog ili novčić od dva penija, veruje se da je iskovan pre više od 520 godina.

Očekuje se da novčić bude izložen za publiku na mestu na kojem je pronađen tokom turističke sezone 2022. godine.

„Neverovatno je zamisliti da je ovaj novčić iskovan u Engleskoj i bio je izgubljen u Kjupidsu stotine godina kasnije. Povezuje priču ranih evropskih istraživanja u Njufaudlendu i početak gradnje engleskog naselja“, rekao je Stiv Kroker, provincijski ministar turizma, kulture, umetnosti i rekreacije.

Tim arheologa proučavao je novčić zajedno sa bivšim kustosom Muzeja kanadske banke i utvrdio da je iskovan u Kenterberiju između 1493. i 1499. godine.

Glavni arheolog Vilijam Gilbert, koji predvodi iskopavanja na ovom lokalitetu od 1995. godine, označio je ovo kao „veliko otkriće“.

„Neki predmeti su važni jer nam pričaju priču o nekom mestu, dok su drugi važni jer podstiču maštu. Ovaj novčić je definitivno ovo drugo“, kazao je Gilbert.

„Ne može da se čovek ne zapita o putovanju koje je prešao novčić, kroz koliko ruku je morao da prođe“, dodao je on.

U avgustu 1610. godine, grupa engleskih doseljenika stigla je u Kjupers Kov u Njufaundlendu. Predvodio ih je bristolski trgovac Džon Gaj.

Tokom godina, doseljenici su izgradili u Kjupersu, između ostalog, utvrđenje, pilanu, pekaru i pivaru.

Gilbertov tim je 2001. otkrio na istom mestu novčić iz elizabetanskog perioda, koji se u to vreme smatrao najstarijim pronađenim engleskim novčićem u Kanadi.

Veruje se da je ovaj novopronađeni novčić stariji od njega oko 60 godina.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR