Reakcija tela na povišene temperature je snižavanje telesne temperature znojenjem. Kao negativan efekat tog prirodnog telesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.
Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da leti izbegavamo masnu i teško probavljivu hranu: ono što bi trebalo takođe da izbegavate su šećer, kofein i alkohol.
Birajte namirnice koje dokazano hlade, a neke od njih su:
Voće: jabuka, banana, grejp, kivi, limun, narandža, kruška, jagoda, lubenica
Povrće: celer, krastavac, patlidžan, zeleno lisnato povrće, svež paradajz
Žitarice: ječam, heljda, proso, tofu, integralna pšenica
Kako su nam jabuke stalno dostupne, povoljne i lako se vare najbolje bi bilo da svake većeri pojedete jednu pola sata pred spavanje.
Glas javnosti /K03S