Glas Javnosti

PARAOLIPMPIJAC KOJI IZREŠETAO SVOJU DEVOJKU izlazi na uslovnu: Mora da ispuni jedan uslov

Svet
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji južnoafrički paraolimpijski atletičar Oskar Pistorijus koji služi zatvorsku kaznu zbog ubistva svoje verenice manekenke Rive Stinkamp 2013. godine biće pušten na uslovnu slobodu.

Kako navodi "Indipendent", južnoafrički pravni sistem dozvoljava osuđenicima da nakon više od pola odslužene zatvorske kazne bude pušten na uslovnu slobodu. Međutim, uslov za to jeste pomirenje sa oštećenom stranom, u ovom slučaju sa roditeljima Rive Stinkamp. Ovo se naziva principom restorativnog prava.

Džulijan Najt, advokat Oskara Pistorijusa, izjavio je kako se nada da će se njegov klijent već krajem godine sastati sa roditeljima Rive Stinkamp. Tanja Koen koja zastupa porodicu žrtve pak smatra da čak i ukoliko njeni roditelji oproste Pistorijusu da to ne znači da on ne treba da snosi posledice nedela koje je počinio. Koen takođe dodaje da su Stinkampovi iznenađeni mogućnošću da Pistorijus sada izađe iz zatvora misleći da bi to bilo izvodljivo tek 2023. godine.

southafricapistoriusparole96319-21312635996319_b 

Podsećamo da je južnoafrički sprinter koji je na 2012. u Londonu učestvovao i na olimpijskim i paraolimpijskim igrama ubio svoju verenicu ispalivši nekoliko hitaca kroz zaključana vrata kupatila. Nakon privođenja Pistorijus je tvrdio da je bio ubeđen da je reč o provalniku i da je pucao u samoodbrani.

southafricapistoriusprole79532-21312635979532_b 

Prva presuda Pistorijusu doneta je 2014. godine kada je osuđen na pet godina zatvora zbog ubistva bez predoumišljaja. Iduće godine presuda je promenjena i paraolimpijac je osuđen za ubistvo sa namerom, a zatvorska kazna mu je produžena na 13 godina i 5 meseci. Pistorijus je pravo na uslovnu slobodu omogućenu principom restorativnog prava stekao u julu ove godine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR