Glas Javnosti

Ćevapi 15 , kobasice 17 dolara: Evo koliko novca izdvajaju ljudi u NJUJORKU za DOMAĆU, SRPSKU HRANU

Svet
Autor: Glas javnosti

Srpska kuhinja je veoma poznata u svetu, mnogi izdvajaju dosta novca kako bi pojeli domaću hranu i u restoranima preko bare.

Hrana spaja ljude i kulture, posebno ako je slasna i sadržajna. Nema ko se ne oduševi kada proba našu pljeskavicu, ćevape, pitu, kajmak, ajvar i ostale đakonije, koje su ovde možda čak i potcenjene.

Ako pogledamo koliko, na primer, košta hamburger u Mekdonaldsu, jasno je da dobijamo mnogo manje nego ako kupimo pljeskavicu - konkretno meso sa raznim prilozima. Zato su neki ljudi sa naših prostora, koji žive i rade u SAD i drugim delovima sveta, rešili da delić srpske gastronomije prenesu tamo.

Verovatno znate cene ovih jela u našim restoranima i konobama, a ovo su cene koje se mogu naći u jednom njujorškom restoranu. Još kada se nazivi jela prevedu na engleski jezik, zvuče i te kako moćno.

Paradajz i teleća čorba koštaju oko devet dolara, ruska salata skoro 11, a šopska salata čak 12 dolara. Kupus salata je osam dolara, dok čuvena pečena paprika dostiže cenu od skoro 10 dolara. Zelena salata košta osam USD, odnosno 780 dinara.

Tu su i razne pite, kao na primer gibanica i zeljanica, koje se služe po ceni od 10 dolara ili skoro 1.000 dinara. Lepinja sa kajmakom je 7 dolara, a ako želite dimljeno meso kao dodatak, to ćete platiti još 300 dinara.

Kada je reč o jelima sa roštilja, ćevapi koštaju 15 dolara, a kobasice ("seljačka" ili ljuta) - 17 dolara, tj. 1.650 dinara. Za istu cenu dobijate i dimljenu vešalicu, dok je krmenadla 20 dolara. Pljeskavica s kajmakom je 16 dolara, a punjena pljeskavica čak 21 dolar, ili 2.000 RSD.

Uz svako jelo možete poručiti kajmak kao dodatak, i to košta više od 200 dinara. Karađorđeva šnicla se služi po ceni od 20 dolara, jagnjeća kapama je 17 dolara, baš kao i prebranac s mesom. Čorbasti pasulj je takođe u ponudi, i to za oko 1.400 dinara po porciji, a najskuplji domaći specijalitet je jagnjeća potkolenica.

Ona u jednom njujorškom restoranu košta 23 dolara. Dosta su cenjene i sarme, koje koštaju 18 dolara, odnosno 1.750 dinara. A ako poželite da se zasladite na kraju, tu su žito, pita s višnjama, baklave, čija je cena 780 dinara.

(Glas javnosti/Telegraf)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR