Glas Javnosti

PREMINULA LEGENDA BOKSA KOJI JE ČISTIO ULICE: Vicešampion Ljubiša Avramelović nije dočekao ni penziju

Ostali sportovi
Autor: Glas javnosti

Tužna vest stiže iz Zaječara. Bivši šampion Srbije u boksu Ljubiša Avramelović preminuo je u 65. godini posle kraće bolesti.

Avramelović je bio petorstruki šampion Srbije u boksu, dvostruki vicešampion Jugoslavije, a nakon sportske karijere, morao je da čisti ulice kako bi zaradio za hleb u Zaječaru.

Nažalost, Avramelović je živeo u trošnoj kući u jako teškim uslovima i nedavno je dočekao penziju, međutim preminuo je ubrzo.

"Lečio se od srčanih tegoba, avgusta smo posumnjali da je kancer, bio je u Sokobanji gde je rađena bronhoskopijja, a tamo je utvrđeno da ima rak pluća. Primio je hemoterapiju, nije izdržao deset dana nakon toga, preminuo je u nedelju 31. oktobra u bolnici", kazao je njegov sin Andrijan za "Novosti".

Ističe da porodica želi da Ljubiša bude sahranjen u aleji zaslužnih građana Zaječara.

"Kao zaslužni sportista na osnovu rezultata trebalo bi da bude sahranjen u aleji zaslužnih građana. Dobili smo oko 50 dopisa iz sportskih saveza i iz klubova, stigao je jedan i iz bokserskog saveza. Apelujemo na grad da nam dozvoli da LJubiša bude sahranjen u aleji zaslužnih građana, čekamo odgovor Boška Ničića. U suprotnom ćemo morati da ga sahranimo na gradskom groblju, a ono je nesigurno, nalazi se na klizištu".

Ljubiša je bio omiljen i među svojim sugrađanima, u kasnim penzionerskim danima zaposlio se kao čistač, a kako je svojevremeno govorio, nije bilo dana da Zaječarci ne zastanu i ne razmene neku toplu reč sa njim.

Poslednje godine života trenirao je mlade boksere u klubu "Timok". Želja mu je bila da neko nadmaši njegove uspehe.

Ljubiša Avramelović Brka, bivši je dvostruki prvak Jugoslavije u boksu. Nekada poštovan i slavan, bio je zaboravljen od većine Zaječaraca, pa i porodice. Oni koji ga pamte, ne mogu da veruju da je posle 350 mečeva, od kojih je iz više od 300 izašao kao pobednik, sada osuđen da živi u trošnoj kućici i zarađuje od čišćenja ulica. Život Brku nije mazio, ali on kao pravi šampion poručuje da - "nada zadnja umire!".

Posle udaraca u ringu je brzo ustajao, ali je najteži udarac dobio od supruge, kada se vratio iz inostranstva, gde je radio da prehrani porodicu. Kada se vratio, ona se preudala i isterala ga iz kuće.

- Rešio sam da se vratim '96. godine. Kad, žena se preudala. Našla je drugog, isterala me napolje. Tri dana sam spavao pored Timoka dok nisam našao stan. Bio je april. Nađem kartone, stavim ih dole, legnem, pokrijem se drugim kartonima.

 - Teže udarce u boksu nisam doživeo nego taj kada sam došao. To tamo se prebrodi, a ovo ostaje. U boksu sam pao samo jednom i ustao posle tri sekunde. U životu je bilo udaraca, ali nisam padao. Ja sam bio fajter. Kod mene nada zadnja umire, dok ima tračka nade, ne odustajem. Tako sam i preživeo ovo sve - prisetio se Avramelović.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS



KOMENTAR