Glas Javnosti


Kako doručak utiče na zdravlje

Sport
Autor: Glas javnosti

Svi znamo savet da je dobar doručak najvažniji obrok u danu. Ali da li to znači da nas ovaj obrok može učiniti zdravijima i mršavijima – ili je u pitanju nešto drugo?

Uz stare klasike poput "šargarepa popravlja vid" i "Deda Mraz ne donosi igračke deci koja nisu dobra", jedna od najčešćih fraza u roditeljskom arsenalu jeste da je doručak najvažniji obrok u danu.

Mnogi od nas odrastaju verujući da je preskakanje doručka dijetetska parodija, ali broj onih koji odvajaju vreme da ga pojedu može da varira.
 
Kada nemamo vremena, jutarnji doručak je često prva stvar koja nestane. Ipak, suština zašto bi doručak trebalo da bude važan leži u samom njegovom nazivu (eng. break-fast - prekid-posta): savetuje nam se da ga jedemo kako bismo prekinuli noćni post.

Telo koristi mnogo energetskih rezervi za rast i obnavljanje tokom noći, a uravnotežen doručak pomaže u povećanju naše energije, kao i korišćenja proteina i kalcijuma tokom noći.
 
Ali postoji široko rasprostranjeno neslaganje oko toga da li doručak treba smatrati toliko važnim. Pored sve veće popularnosti dijeta povremenog posta, pojavila se zabrinutost zbog sadržaja šećera u žitaricama i učešća prehrambene industrije u istraživanjima u korist doručka - pa čak i tvrdnja jednog profesora da je doručak "opasan".
 
Pa šta je onda tačno? Da li je doručak neophodan početak dana... ili marketinški trik kompanija za žitarice?

Može li preskakanje doručka izazvati povećanje telesne težine
 
Najistraživaniji aspekt doručka (i preskakanja doručka) je njegova veza sa gojaznošću. Naučnici imaju različite teorije o tome zašto postoji veza između ove dve navike u ishrani.

U jednoj američkoj studiji koja je analizirala zdravstvene podatke 50.000 ljudi tokom sedam godina, istraživači su otkrili je veća verovatnoća da će oni koji su doručak učinili najvećim obrokom imati niži indeks telesne mase (BMI) od onih koji su jeli obilni ručak ili večeru.
 
Istraživači su tvrdili da doručak pomaže u povećanju sitosti, smanjenju dnevnog unosa kalorija, poboljšanju kvaliteta naše ishrane - pošto je hrana za doručak često bogatija vlaknima i hranljivim materijama - i poboljšava osetljivost na insulin u narednim obrocima, što može biti rizik za dijabetes.
 
Ali kao i kod svake studije ove vrste, nije bilo jasno da li je to uzrok - ili su oni koji preskaču doručak jednostavno imali veću verovatnoću da budu gojazni.

Glas javnosti /B03S 

Pratite nas na našoj Facebook , Instagram , Telegram , Tiktok , Jutjub stranici, ali i na X nalogu.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR