Glas Javnosti

NOVE MERE ZBUNILE SLOVENCE: Mogu protesti ali ne i rođendani

Slovenija
Autor: Glas javnosti

Nova uredba slovenačke vlade, čiji je cilj ograničavanje kontakata van kuće otvorila je niz pitanja vezanih za praktičnu primenu s obzirom na to da je njome privremeno zabranjeno okupljanje ljudi, osim u slučajevima članova uže porodice ili zajedničkog domaćinstva.

Prema pisanju slovenačkih portala, ova zemlja je prva u svetu po broju zaraženih koronavirusom, a najnovija uredba unela je zabunu kod stanovništva, pa državni sekretari pokušavaju da im ih približe.

Privremeno su zabranjena slavlja i svečanosti. Jedino se može slaviti sa porodicom ili cimerima, ali ne i sa prijateljima. Međutim, ovde se postavlja pitanje da li policija i inspekcija mogu sprečiti ovakva slavlja, jer prema Zakonu o inspekcijskom nadzoru, ulazak u stambene prostorije nije moguć bez odluke nadležnog suda.

Protesti ili skupovi nisu zabranjeni jer je slovenački Ustavni sud u julu odlučio da je takva zabrana neustavna.

Skupovi se mogu održavati, uz poštovanje epidemioloških mera, a organizator je odgovoran za proveru PCR testova.

Ispred ugostiteljskih objekata mora pisati broj maksimalno dozvoljenih osoba i trenutno prisutnih.

Gostiju može biti onoliko koliko je stolica u ugostiteljskom objektu, zato što je delatnost takvih objekata posluživanje hrane i pića, dok gosti moraju da nose zaštitnu masku (osim kada sede za stolom).

Prema novoj uredbi, deca će moći da se igraju u igraonicama, ali ne mogu praviti proslave. Zabranjeno je i da se u igraonicama služi hrana i piće, osim u slučaju kada je igraonica registrovana kao ugostiteljski objekat, i kada svi mogu uživati u hrani i piću u sedećem položaju.

Za decu stariju od 6 godina obavezno je nošenje maske, a za one starije od 12 godine obavezno je PCT pravilo.

Trenutna situacija u Sloveniji

U Sloveniji su u poslednja 24 sata potvrđena 3.344 nova slučaja koronavirusa, dok je umrlo još 12 obolelih.

Aktivnih slučajeva je trenutno 37.669. Prosečno su u poslednjoj nedelji imali 3.194 slučaja dnevno, ali najviše zabrinjava stanje u bolnicama, gde je obolelih pacijenata sve više.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR