Glas Javnosti

HOĆE LI BITI RUSKE ZIME U SRBIJI? Vučić očekuje da Putin prelomi cenu energenta

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće danas u Sočiju sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Eneregetska pitanja biće najvažnija tema današnjeg razgovora predsednika Srbije sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Od ovog susreta zavisi koliko će naša zemlja plaćati gas, kao i koliko će dugo snabdevanje biti garantovano po toj ceni.

Srbija je gotovo u potpunosti zavisna od ruskog gasa jer iz sopstvenih izvora proizvodi svega 13 odsto, dok ostatak uvozi iz Rusije. U ovom trenutku na snazi je ugovor između "Srbijagasa" i ruskog "Gasproma", ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Predsednik Vučić ranije je izjavio da je sastanak sa Putinom zakazao kako bi ga molio za niže cene gasa u narednom periodu i izrazio nadu da će ga predsednik Rusije i ovoga puta razumeti po pitanju cene i obima isporuke. Na konferenciji za novinare predsednik je juče rekao da Bugarska kupuje gas za 650, a Mađarska za 800 dolara, a da će on tražiti mnogo bolju cenu. 

Glavna i odgovorna urednica Sputnjika Ljubinka Milinčić rekla je za RTS da je sigurna da ćemo imati rezultate kakve želimo i ističe da se ne seća da su bile ovako pozitivne pripreme sastanka dva predsednika koji je za nas izuzetno važan, ali su i iz Rusije stizale poruke da je ovo susret prijatelja.

Stručnjaci smatraju da bi najbolje rešenje za Srbiju bio dugogodišnji ugovor, koji bi garantovao snabdevanje i cenu u narednih deset godina. Kakav će dogovor biti postignut, znaće se danas nakon sastanka dvojice državnika u Sočiju.



SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR