Glas Javnosti

PANIKA NA BALKANU ZBOG VELJE NEVOLJE! Francuzi OTKLJUČALI SKAJ APLIKACIJU

Okruženje
Autor: Glas javnosti

Kada je uhapšen Veljko Belivuk u javnost je dospela priča o aplikaciji Sky Ecc, koju koriste kriminalne grupe za komunikaciju. Aplikaciju Sky Ecc koriste misleći da pomoću nje nesmetano mogu da šalju poruke u vezi sa svojim aktivnostima, bez rizika da će završiti iza rešetaka.

Aplikacija „Sky ECC“ i kriptovani telefoni, koje je otključala francuska policija, otkrila je da u zemljama bivše Jugoslavije (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Makedonija, Srbija, uključujući i Kosovo i Sloveniju) postoji opasna međunarodna kriminalna grupa, objavio je portal Radiosarajevo.ba.

Kako se navodi, ta grupa se dovodi u vezu sa protivzakonitim obaveštajnim radom, nedozvoljenom trgovinom narkotika na veliko, a, prema nekim nezvaničnim informacijama, čak i sa organizovanjem likvidakcija.

Prema informacijama ovog portala iz bezbednosnih agencija BiH koje provode široku istragu, na području Republike Srpske i Srbije deluje paraobaveštajna služba, a čine je bivši pripadnici Državne bezbednosti i „Crvenih beretki“.

- Aktivnosti ove grupe čvrsto su povezane sa članom Predsedništva BiH i liderom Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradom Dodikom i najužim krugom ljudi oko njega. Na ovo, uz ostalo, upućuju i političke akcije koje u poslednje vreme provodi ili najavljuje sam Dodik - navodi se u tekstu.

Paraobaveštajna služba, prema navodima ovog portala, ima svoje saučesnike u vlasti Republike Srpske, i to na najodgovornijim pozicijama.

Državne agencije, dodaje se, raspolažu celim spiskom visokih funkcionara iz Republike Srpske koji se mogu dovesti u vezu sa aktivnostima koje je razotkrila francuska policija.

Ovaj portal je naveo da poseduje taj spisak, ali da ga zbog same istrage ne objavljuje.

Izvori navode da su osobe povezane s ovim slučajem u svim institucijama RS, pravosudno-bezbednosnim, imaju svoje igrače koji su u funkciji delovanja paraobaveštajne strukture.

- Nema institucije u Republici Srpskoj, a da paraobaveštajna i narko-klan tu nemaju svog predstavnika, ali što je još veća žalost nema značajnijeg predsedničkog kabineta gde, takođe, nemaju svog čoveka. Čak su kroz institucije ‘pokrili’ granične prelaze - stoji u tekstu.

Portal Radiosarajevo.ba je naveo da se istraga na ovom slučaju intenzivira i da bi u narednim danima moglo biti poznato više informacija.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR