Glas Javnosti

Danas je Svetski dan umetnosti! Izabran je po datumu rođenja najvećeg svetskog umetnika

Kultura
Autor: Glas javnosti

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO) ustanovila je 2012. godine 15. april za Dan koji se obeležava širom sveta u čast umetnosti.

Ovaj datum je izabran jer se poklapao sa rođendanom Leonarda da Vinčija. Slavni italijanski umetnik postao je simbol mira, slobode izražavanja, tolerancije i bratstva.

Ovo možda niste znali o Leonardu da Vinčiju: Vanbračno dete s mnogo talenata

Rođen je 15. aprila 1452. godine u selu Ankijano, blizu Vinčija kao vanbračno dete lokalnog advokata. Školu je pohađao u Vinčiju, a posebno se isticao u matematici, pisanju i crtanju… Preselio se u Firencu gde je živeo sa ocem i njegovom porodicom. Kada je primetio njegov talenat, otac ga je poslao kod slikara Andrea del Verokija, koji ga je podučava slikarstvu. Sa 15 godina, Leonardo je postao njegov šegrt, a kasnije je sam počeo da slika po narudžbini u Firenci.
 
U Verokijevoj radionici upoznao je i radio sa mnogim slikarima, kao što je Botičeli. Verokio i Leonardo su zajedno po narudžbini naslikali “Hristovo krštenje”, a na toj slici Leonardo je naslikao prednjeg anđela i pejzaž.

U Milano se preselio 1483. godine, gde je radio za vladajuću porodicu Sforca kao vajar, slikar i arhitekta. Tu je osnovao i svoj atelje.

Leonardo da Vinči

Mona Liza

U periodu od 1495. do 1497. godine naslikao je „Tajnu večeru” u Milanu. Kada su Francuzi napali Milano 1499. godine, Grad se predao bez borbe, a Sforca je svrgnut sa vlasti.
Leonardo se vratio u Firencu 1500. godine. Tokom tog perioda naslikao je nekoliko portreta, ali jedini koji je preživeo do danas je čuveni portret „
Mona Lize”, koju je slikao od 1503. do 1506. godine. Tokom kasnijeg boravka u Rimu, upoznao je slikare Rafaela Santija i Mikelanđela, ali je 1516. zauvek napustio Italiju, kada mu je fransucki kralj Fransoa I ponudio titulu glavnog slikara, inženjera i kraljevog arhitekte. Svoje poslednje dane proveo je živeći u kraljevskoj palati slikajući i projektujući. Umro je 2. maja 1519. godine u Francuskoj, u gradu Amboaz u zamku Klo-Lise, u čijoj kapeli je sahranjen.

Leonardo je često planirao velike projekte, čemu svedoče mnogi nacrti i skice, ali mnoga njegova dela nisu dovršena. Do danas je sačuvano 70 njegovih slika, ali ni jedna njegova skulptura. Leonardo je 1490. godine počeo da beleži svoje misli i ideje o slikama, arhitekturi, mehanici i ljudskoj anatomiji. Pisao je u zbijenim linijama, napisanim kao odraz u ogledalu kako niko ne bi mogao da pročita. Ove sveske su sadržale mnoge inovativne ideje, uključujući planove za leteću mašinu, nalik današnjem helikopteru, bicikl i crtež fetusa u materici, kao i crtež ljudskog skeleta.
Crtao je i oružje,tenkove i opremu za ronjenje, podmornice, a čak je dizajnirao i robota, koji je mogao da sedi, da maše rukama i da pomera glavu. Međuti,, ove sveske nisu objavljene i njegove ideje nisu doprinele razvoju nauke tog doba.

Kako je Mona Liza postala poznata
Da Vinčijeva najpoznatija slika, Mona Liza, postala je svetski poznata tek nakon što je ukradena iz Luvra 1911. godine. Softver za prepoznavanje lica utvrdio je da je Mona Liza na slici  83% srećna, 9% zgrožena, 6% uplašena i 2% ljuta.

Da Vinči je obožavo vino

Istoričari su došli do podatka da je Da Vinči gajio neverovatnu strast prema vinu. Ta ljubav je bila tolika da je za svoje slike umesto novca često prihvatao naknadu u vinu ili vinogradima.
Tako i danas postoji vinograd u Kaza delja Ateljani, koji je dobio na poklon od Ludovika,
vojvode od Milana, 1498. godine.

Smatra se da je vinograd bio osnova za sliku Tajna večera.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR