Glas Javnosti

SRAMNO! SRBIJA RASPRODAJE I NAUČNIKE, OSTAJEMO BEZ VODE! (VIDEO)

Intervju
Autor: Glas javnosti

Planovi za rudnik Rio Tinta u dolini Jadra, istraživanja litijuma u više opština Srbije, izgradnja metroa na Makiškom polju, namere vlasti da Veliko ratno ostrvo bude izvor snabdevanja Beograda vodom, tesno su povezani sa prodajom Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“, upozorava u razgovoru za "Glas javnosti" Danica Županski, doktor biotehničkih nauka i samostalni istraživač.

Za sve te projekte, kako objašnjava, institut "Jaroslav Černi" radiće studije uticaja na životnu sredinu, što je od velike važnosti za očuvanje naših prirodnih bogatstava, posebno vode.  

Ministarstvo privrede raspisalo je prvog oktobra tender za prodaju Instituta "Jaroslav Černi" po početnoj ceni od 2.576.000 evra. Dr Županski, koja je 10 godina radila u Institutu, njegovu privatizaciju ocenjuje kao izdaju i smatra sramnim to što, kako kaže, Srbija prodaje svoje naučnike zajedno sa kancelarijskim nameštajem.  

-Ukoliko Institut bude prodat, novi gazda bi imao potpunu kontrolu nad vodama u Srbiji, mogao bi da prilagođava i formuliše zakonske propise i strateška dokumenta prema željama stranih investitora za prodaju hidroelektrana, izvorišta vode za priće, reka, potoka, što je protivno Ustavu Srbije, jer su vode prirodno dobro i pripadaju svim građanima – upozorava naša sagovornica.

Kako naglašava, Ustav građanima Srbije garantuje pravo da budu blagovremeno obavešteni o svim ključnim problemima i svemu za šta je javnost zainteresovana.

-Vlada je direktan krivac što moramo da izlazimo na ulice, dižemo proteste, što su ljudi s razlogom uplašeni ne samo za posao, nego i da ćemo izgubiti vodu za piće, a smatrali smo da nikad sa tim nećemo imati problema. A to se sad postavlja kao ključni problem u okviru čitavog ekološkog rata koji se ovde vodi – ističe dr Danica Županski.

Ko je potencijalni kupac, mogu li to biti i Beograđani, ko i kako protiv Srbije vodi ekološki rat, kako odbraniti naša prirodna bogatstva, neke su od tema razgovora koji možete pogledati u videu.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR